IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спокойствието на биткойна може би предвещава нова волатилност

Индикатор, известен като лентата на Болинджър, се е свил до най-тясното си състояние от 2020 г., което има своите исторически последствия

15:16 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Необичайно спокойният биткойн може би се готви за засилване на турбуленцията и движение надолу, ако можем да съдим по историческите данни, пише Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е известна със своята волатилност, но наруши този стереотип, оставайки в един относително стабилен диапазон около нивото от 20 хил. долара през четирите месеца, откакто достигна ново дъно в средата на юни.

Но сега един индикатор, известен като лентата на Болинджър (чрез стандартно отклонение се очертават екстремни високи и ниски ценови нива, до които може да достигне дадена стойност на актив – бел. ред.), се е свил до най-тясното си състояние от 2020 г. Ширината на тази лента представлява популярен начин за измерване на волатилността.

Приблизително толкова тясна тя е била само в пет други случаи през последните две години, показват данни, събрани от Bloomberg. В четири от тези случаи биткойнът след това е изтривал почти 16% от цената си в рамките на 20 дни. В един от случаите, през октомври 2020 г., той пое към най-високата си стойност, достигайки рекордните 69 хил. долара. Цената на биткойна от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg Цената на биткойна от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg

Някои технически анализатори виждат тясната лента на Болинджър като предвестник на засилена волатилност на биткойна и последващ спад на цените.

Вълната парично затягане в опит да се пребори инфлацията доведе до почти 60% поевтиняване на биткойна тази година. Близо 2 трлн. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на криптовалутите от ноември насам.

„Все още не вярвам, че ще имаме бича серия скоро“, коментира Цъцъ Лу, главен изпълнителен директор на Venn Link Partners Pte. „Всичко, което е необходимо, е една лоша новина по отношение на регулацията и може да пробием през долния край“ на диапазона 12-24 хил. долара, където се движи цената на биткойна, коментира още тя.

Световните пазари очакват и данните за щатската инфлация в четвъртък. Ако те се окажат по-нажежени, това може да усили очакванията за нови увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв.

„Очакваме цената на биткойна да бъде водена до голяма степен от макрофакторите в краткосрочен план“, коментира Дариус Сит, съосновател на криптоинвестиционната фирма QCP Capital Pte. „Излизане от скорошния диапазон от която и да е било страна вероятно би било предизвикано от нещо като изненада в четенето на индекса на потребителските цени“, посочва той.

Минути след 11 ч. цената на биткойна остана относително стабилна със спад от 0,1% до 19 406 долара. Със сходно понижение е и етерът, чиято цена е 1316 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още