IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тегленията от Binance скочиха до 902 млн. долара за денонощие

Нетният отлив на средства е по-голям от този на всички останали централизирани борси през периода

10:58 | 13.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance, най-голямата в света криптоборса по търгувани обеми, устоя на вълна от тегления в понеделник на фона на притеснения за резервите си.

Нетните изходящи потоци – разликата между стойността на влизащите и излизащите от борсата активи – достигна 902 млн. долара през изминалото денонощие, показват данни на платформата за блокчейн данни Nansen, цитирани от CoinDesk.

Нетният отлив на средства от Binance е по-висок от този на всички останали централизирани борси през последното денонощие и е почти девет пъти по-голям от втория по големина отлив.

Той е и най-големият за борсата от 13 ноември насам – два дни, след като FTX подаде документи за защита от фалит, според данни на платформата Arkham Intelligence. Binance отчита най-големия отлив на средства за денонощие сред централизираните криптоборси. Изображение: Nielsen/CoinDesk Binance отчита най-големия отлив на средства за денонощие сред централизираните криптоборси. Изображение: Nielsen/CoinDesk

Въпреки това този отлив на средства „не изглежда да е особена аномалия“, казва в чат в Telegram Хенри Фишър, анализатор на Arkham, тъй като все пак остават 64 млрд. долара активи по сметките на Binance.

Тегленията се увеличиха след поредица от новинарски репортажи за Binance и на фона на притесненията на инвеститорите за своите средства. Бързият крах на конкурента FTX допълни другите проблеми в индустрията и принуди останалите борси да увеличат гаранциите, че защитават активите на своите потребители.

Binance публикува доклад от одитната компания Mazars миналата седмица, според който резервите на платформата в биткойни са свръхобезпечени. Документите обаче бяха разкритикувани заради ограничения си обхват. В понеделник обаче се появи новина на Ройтерс, според която американската прокуратура разглежда възможността за повдигане на наказателни обвинения за възможно пране на пари срещу Binance и мениджъри на компанията, включително изпълнителния директор Чанпън Джао.

Самият той призова в туит последователите си да не се поддават на опитите за разпространение на страх, несигурност и съмнения.

Според блокчейн данни големите криптовалутни маркетмейкъри Jump Trading и Wintermute са сред компаниите, които са преместили значителни средства от Binance през последните седем дни.

С най-много тегления от Binance се очертава Jump Trading, посочва в туит анализаторът на Nansen Андрю Турман.

Нетните тегления от борсата от криптопортфейли, свързани с Jump, са достигнали 146 млн. долара под формата на дигитални активи през последните седем дни, става ясно от данните на Nansen. Тегленията включват 102 млн. долара в стейбълкойна на борсата Binance USD (BUSD),14 млн. долара в стейбълкойна на тетер USDT и 10 млн. долара в етер.

Wintermute пък са изтеглили 8,5 млн. долара от т. нар. wrapped биткойн (wBTC), който позволява на притежателите на биткойн да правят трансакции в мрежата на етериума, и 5,5 млн. долара от стеъбълкойна на Circle USDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani11
преди 1 година
Дано все повече хора разбират, че централизираните борси са слабо звено и нарушават основното правило за самосъхраняване на крипто активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още