IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията около решението на Фед отстъпва на отрезвяването на криптопазара

Цената на биткойна отново е на прага на 17-те хиляди долара, след като през предходните дни успя да стигне 18 хил. долара

12:55 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако срещата на ръководството на Федералния резерв в сряда е донесло известен оптимизъм на криптопазарите, то в четвъртък последва отрезвяване, съобщава CoinDesk.

Цената на биткойна отново е на прага на 17-те хиляди долара, след като през предходните дни успя да стигне 18 хил. долара. Минути след 11:30 ч. българско време монетата поевтинява с 3,6% за денонощието до 17 030 долара. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

На свой ред, етерът се разделя с 5,9% от стойността си до 1210 долара. Рипълът и Binance Coin пък са назад с по около 4,4%. Индексът CoinDesk Market Index (CMI) е надолу с 3%

Според Глен Уилямс-младши, пазарен анализатор на CoinDesk, Фед може и да забавя темпа на лихвени увеличения, но все още има дълъг път, преди да сложи край на този цикъл. Преди ръстът на цените да се регулира, централната банка ще трябва да отчете доста значително увеличение на безработицата, посочва той. Според него надеждите за бърз обрат в паричната политика от страна на гуверньора Джером Пауъл и неговите колеги може би са прекалено прибързани.

Междувременно броят на дневно активните разработчици, работещи по водещи блокчейн системи и децентрализирани приложения, е намалял приблизително с 57% тази година, показват данни на платформата за финансови данни Token Terminal.

През януари около 3700 разработчици дневно са били активни спрямо почти 1600 на 14 декември.

Спадът е факт на фона на поевтиняването на етера – токена на блокчейна етериум, и други водещи криптовалути. Цената на монетата е надолу с 64% от началото на годината, когато тя още бе около 4000 долара. Броят проекти, изградени на платформата на етериума през този период, също е намалял значително.

„Не е изненадващо да видим като цяло спад на дневно активните разработчици“, коментира Крис Ебърли, ангел инвеститор. „2022 г. беше удар след удар за криптосектора. Ефектът за пазара и като цяло за образа на криптовалутите е просто брутален“, допълва той.

Със 192 разработчика към 14 декември етериумът е с най-много дневно активни разработчици сред блокчейн протоколите и децентрализираните приложения. Кардано и космос са съответно на второ и трето място със 144 и 143 активни разработчици. Биткойнът, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, в момента има 18 активни разработчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още