IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл от Фед отново е най-голямото страшилище за криптопазара

Пазарите останаха стабилни през почивните дни, задържайки се в същото положение и по време на азиатската търговия в понеделник

12:00 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като най-бурният етап от последиците от срива на криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд отмина, трейдърите са фокусирани отново върху познат враг – Федералния резерв.

Кампанията на американската централна банка тази година за ограничаване на растящата инфлация, затягайки паричната политика, отново завладя съзнанието на трейдърите. По-рано миналата седмица гуверньорът Джером Пауъл и водещи представители на банката сигнализираха, че борбата с покачващите се цени може да продължи и още през 2023 г.

„Макар прекършващото волатилността изтощение да се установи с наближаването на коледно-новогодишния период, пазарите без съмнение ще трябва да реагират мечо – било то кървейки бавно до края на годината, или с друга разпродажба през януари/първото тримесечие, каквато видяхме тази година“, посочват от компанията за криптотърговия QCP Capital в Тelegram.

Пазарите останаха стабилни през почивните дни, задържайки се в същото положение и по време на азиатската търговия в понеделник. Към 11:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с близо 0,1% за последните 24 часа до 16 748 долара, етерът прибавя също 0,1% до 1184 долара. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Binance Coin също остава почти без промяна при цена от 247 долара. По-осезателно понижение в стойността отбелязва рипълът, който поевтинява с 3,5%. Широкият индекс CoinDesk Market Index (CMI) се понижава с 0,1%.

Според Грег Сиполаро, ръководител на звеното за проучвания на фокусираната върху биткойна инвестиционна фирма NYDIG, инвеститорите остават „разбираемо нащрек за практиките на борсите, фирмите за търговия и кредиторите“, като се имат предвид събитията в индустрията през последните девет месеца.

Продължаващият натиск от страна на Фед може да продължи да „похлупва“ финансовите активи, включително биткойна, докато не усетим облекчение от състоянието на паричната политика, отбелязва той.

От компанията на данни Glassnode пък отбелязват, че „снабдяването и търсенето показват липса на активност, тъй като инвеститорите остават нащрек след кончината на FTX и страха, несигурността и съмненията (FUD – термин, обединяващ трите понятия, бел. ред.) около Binance“. В крипторечника FUD се използва за почти всяка нова информация, която движи пазара към меча територия.

„Прогнозата за биткойна не е гарантирана за края на годината, като се има предвид голямата съпротива над 18-те хиляди долара въпреки продължаващото изтощение на продавачите“, посочват още от Glassnode.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още