IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите изпреварват акциите и златото в най-добрата биткойн серия от близо година

Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, състоящ се от водещи токени, отбелязва удобна преднина

14:52 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптосекторът, посечен от кризи миналата година, показва признаци на живот през 2023 г., отбелязвайки по-големи ръстове от други класове активи като акции, облигации и злато.

Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, състоящ се от водещи токени, отбелязва преднина от 2% спрямо международните акции, 1% при облигациите и 3% при златото, показват данни, събрани от Bloomberg. 

Световните пазари се окуражени от възможността централните банки да са близо до слагането на пауза на бързите увеличения на лихвените проценти на фона на успокояващата се инфлация. Част от това успокоение достигна и криптосектора, въпреки че заплахата от бъдещи фалити все още витае над индустрията след краха на FTX. Измерителят на водещите токени се представя по-добре от редица други активи в началото на януари. Графика: Bloomberg Измерителят на водещите токени се представя по-добре от редица други активи в началото на януари. Графика: Bloomberg

„Има леко сърцебиене – пациентът не е мъртъв“, казва Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia, след шест поредни дни на увеличение на цената на биткойна – най-добрата серия от февруари 2022 г.

„Инерцията на продажби изглежда се изтощи и има по-добра макросреда“, но токенът трябва да достигне ключови технически нива като 200-дневната пълзяща средна, за да предизвика по-голям инвеститорски интерес, допълва Сикамор.

Някои от най-големите крипторъстове не принадлежат на биткойна обаче. Втората по големина на пазарната капитализация криптовалута – етерът, поскъпва с 10% от началото на месеца. Соланата – токен, който изтри почти цялата си стойност миналата година заради връзката си със съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд, прибави над 60% към цената си през първите дни на януари.

Нова актуализация на блокчейна етериум също е повод за оптимизъм. Подобрението, наричано Шанхай, може да се осъществи още през март. То ще позволи инвеститорите да теглят етери, които са заключили, за да помагат за оперирането на мрежата – т. нар. залагане или стейкинг, от който се печелят бонуси.

Стейкинг на токени

Някои криптопротоколи искат да осигурят по-лесен и по-гъвкав достъп до възнагражденията за стейкване и цената на монетите, свързани с тях, нарасна. Примери за т. нар. ликвидни стейкинг токени са SWISE на StakeWise, DAO на Lido и RPL на Rocket Pool, които поскъпват със съответно 113%, 107% и 21% през януари, показват данни от CoinGecko.

Минути след 14 ч. българско време биткойнът поскъпва с 1,9% за денонощие до 17 243 долара, достигайки триседмичен връх. Соланата прибавя над 20%, а карданото близо 13%.

В същото време Coinbase Global и Riot Platforms са начело на ръста при акциите с експозиция към криптовалути по време на предпазарната търговия в САЩ.

Цената на биткойна, както и измерителят на 100-те водещи дигитални активи потънаха с над 60% през 2022 г., ударени от рязкото затягане на паричната политика и серията сривове на проекти, достигнали своята кулминация с фалита на борсата FTX, която дължи милиарди долари на клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още