IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите на биткойни очакват най-добрия си месец от поне година

От началото на януари 20-членният индекс MVIS Global Digital Assets Mining се покачва с 64%

11:09 | 17.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на биткойна поставя акциите на добиващите компании напът да запишат най-доброто си месечно представяне от поне година – известно облекчение от тревогите за дълговете и енергийните цени, които дръпнаха цените им надолу през 2022 г.

От началото на януари 20-членният индекс MVIS Global Digital Assets Mining се покачва с 64%, изпреварвайки биткойна с неговите 28% ръст. Това е най-добрият месец за измерителя от създаването си в края на 2021 г. и се различава значително от миналогодишния спад от 88%. Акциите на компаниите за добив на биткойни поскъпват с над 60% през януари. Графика: Bloomberg Акциите на компаниите за добив на биткойни поскъпват с над 60% през януари. Графика: Bloomberg

В същото време индексът Luxor Hashprice, който измерва колко може да очаква да спечели дадена компания за добив от изчислителната мощ, използвана за биткойн мрежата – се покачва с 21% тази година. Това отчасти отразява по-големите възнаграждения от по-високите цени на токена.

Колко дълго може да продължи това поскъпване на биткойн акциите е въпрос на дебат. Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация остава на около 70% под върха си от почти 69 хил. долара от 2021 г.

След като теглиха заеми за разширяване на дейността по време на криптобума, много компании се оказаха притиснати в ъгъла по време на кризата на пазара от миналата година. Core Scientific, най-големият биткойн миньор по изчислителна мощ, обяви фалит през декември. В същото време компании като Riot Platforms и Bitfarms започнаха да продават резерви от монети в опит да увеличат ликвидността.

„Изглежда много по-привлекателно да започнете нов проект за добив на биткойни, отколкото да де опитате да уцелите дъното при много от тези листнати акции в момента“, коментира Матю Сигъл, ръководител на звеното за изследвания на дигитални активи на фонд мениджъра VanEck.

Сигъл посочи „значителните“ нива на дълг при много от миньорите и рязкото понижение в цената на оборудването за добив в защита на позицията си.

Засега Bitfarms отчита над 140% ръст на цената за януари, Marathon Digital Holdings пък достига 120%. Стойността на Hive Blockchain Technologies също се е увеличила повече от два пъти за периода.

По-рисковите активи, като криптовалутите, се радват на засилен интерес от началото на годината, почивайки на надеждата, че инфлацията се охлажда, а темпът на лихвени увеличения ще се забави.

Минути след 10:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 1,9% за денонощието до 21 179 долара, след като отчете 13 поредни дни на ръстове, рядко дълга печеливша серия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
На етому пирамиду никто (кто имеет нещо в голова) вече не заинтересован.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още