IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна мина прага от 23 хил. долара, но не успя да го задържи

За миналата седмица обаче ръстът е от над 8%, а за годината - 37%

10:24 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна мина прага от 23 хил. долара през почивните дни – за първи път от началото на август, преди да се понижи леко отново късно в неделя, съобщава CoinDesk.

Минути след 9:30 ч. българско време монетата се разменя за 22 712 долара, което е спад от близо 0,9% за денонощието. За седмицата обаче ръстът е от над 8%. От началото на годината биткойнът прибавя към цената си приблизително 37%, като инвеститорите обръщат гръб на някои проблеми в сектора – последно искането за защита от фалит на Genesis Global Holdco.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Според Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital, ръстовете са типични за първото тримесечие, като той отбелязва, че това е „дълъг период на консолидация, по време на който се забелязва натрупване на къси позиции“.

„Биткойнът и няколко алтернативни монети са прегрели и им предстои корекция“, посочва той и допълва, че очаква по-скоро биткойнът да тества прага от 20 хил. долара през идните дни. „През идната седмица участниците на пазара трябва да имат предвид рисковете за понижения и евентуално да приберат печалбата си“, допълва той.

Засега етерът все още остава на зелено с ръст от 0,4% до 1634 долара. Пазарната капитализация на втората по големина криптовалута се е увеличила с около 4,5% през последната седмица и с 35% от 31 декември.

Ръстовете при криптовалутите от почивните дни последваха положителен петък за борсовите индекси, като технологичният Nasdaq и широкият S&P 500, който също има силен технологичен компонент, прибавиха съответно 2,6% и 1,8%. Пазарите на традиционни активи също изглеждат оптимистично настроени на фона на растящите доказателства, че инфлацията отслабва, но без да изпраща икономиката в дълбока рецесия. Надеждите също така са, че Федералният резерв ще ограничи следващото лихвено повишение до 25 базисни пункта от последните 75 и 50 базисни пункта.

При отделните новини по-рано стана ясно, че Signature Bank няма да обработва криптотрансакции по-големи от 100 хил. долара, съобщи Bloomberg, позовавайки се на позиция на криптоборсата Binance.

Signature, която е една от най-приятелски настроените банки спрямо криптовалутите, както и други фирми за финансови услуги намаляват експозицията си към криптовалути – отчасти заради продължаващите последици в сектора от краха на FTX. През декември главният изпълнителен директор на банката Джо Депаоло съобщи, че тя ще свие депозитите си, свързани с криптовалути с 8 млрд. долара до 10 млрд. долара.

Почти една четвърт от общия обем на депозитите в базираната в Ню Йорк банка от 103 млрд. долара, приблизително 23,5%, са дошли от криптоиндустрията към септември 2022 г. Но предвид скорошните проблеми в сектора Signature ще намали този дял на 20% и евентуално до под 15%, каза Депаоло.

И въпреки по-предпазливата си прогноза за седмицата Дипаскале от BitBull бе по-оптимистично настроен за апетита за риск в сектора.

„Това е положителен знак за евентуално възстановяване, но вярваме, че може да е необходимо повече време и може да се осъществи до края на годината“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още