fallback

Ралито на биткойна отвори вратите към цена от 25 хил. долара

Възстановяването изглежда впечатляващо, като се има предвид, че е изчистило ключово равнище на съпротива въпреки притесненията за последиците от фалита на FTX

10:52 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на биткойна през януари накара анализаторите да се фокусират върху по-високи оценки за монетата, невиждани от средата на 2022 г.

От началото на месеца водещата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна с почти 40% до 23 хил. долара, най-резкият ръст от октомври 2021 г., показват данни на CoinDesk.

Възстановяването изглежда впечатляващо, като се има предвид, че е изчистило ключово равнище на съпротива въпреки продължаващите притеснения за последиците от фалита на криптоборсата FTX. Ниво на съпротива е цена, при която снабдяването се очаква да е достатъчно силно, за да попречи на цената да се придвижи нагоре.

Октомврийското поскъпване на биткойна изгуби инерция при цена от около 21 хил. долара, определяйки я като основен праг. Преминавайки го, биткойнът обръща досегашната съпротива в подкрепа.

„Биткойнът продължи рязкото си рали на облекчение, разчиствайки съпротивата около 21 хил. долара“, коментира Кати Стоктън, основателка и управляващ партньор на Fairlead Strategies, в бележка до клиентите си. „Следващата съпротива е по-значителна и е на августовския връх (25 хил. долара)“, допълва тя.

Седмичната хистограма MACD – индикатор, използван за определяне на сила на тенденции и промени, показва по-високи стойности над нулата, което е знак за подобряване на бичата инерция. В същото време стохастичният индикатор (показател, който сравнява цената на затваряне на дадена ценна книга с обхвата на нейните цени за определен период от време - бел. ред.) сигнализира за предпазливост от страна на биковете.

Графика: Fairlead Strategies/CoinDesk

Според Дейвид Дуонг, ръководител на звеното за институционални проучвания на Coinbase, рали към цената от 25 хил. долара ще зависи от традиционните рискови активи.

Те възвърнаха позиции през последните два търговски дена, като технологичните акции водят на фона на смекчените тревоги за рецесия и по-агресивна парична политика от страна на Федералния резерв. Инвеститорите очакват, че централната банка ще забави темпа на парично затягане до увеличение от 25 базисни пункта на 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 25.01.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още