IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор съди Binance за умишлено неспазване на закона

Комисията за търговия със стокови фючърси обвини криптоборсата и нейния главен изпълнителен директор във федерален съд в Чикаго

10:38 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските власти предприеха най-строгите до момента мерки в действията си срещу криптоборсата Binance Holdings и нейния главен изпълнителен директор Чанпън Джао, съобщи Bloomberg.

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) обвини във федерален съд в Чикаго Binance и Чанпън Джао, че редовно са нарушавали американското законодателство за дериватите, докато компанията се е превръщала в най-голямата платформа за криптотърговия в света. Според регулатора Binance е трябвало да се регистрира към агенцията преди години, като е продължавала да нарушава правилата на CFTC.

„Собствени имейли и графики на обвиняемите показват, че усилията на Binance за съответствие със законодателството са били измама и Binance умишлено е избрала – многократно – да поставя печалбите над това да следва буквата на закона“, коментира Гретчен Лоуи, главен съветник на звеното за правоприлагане на CFTC.

В позиция от Binance нарекоха делото на CFTC „неочаквано и разочароващо“. Борсата съобщи, че работи с регулатора от над две години и ще продължи да сътрудничи с властите в САЩ и навсякъде другаде по света.

„Направихме значителни инвестиции през последните две години, за да гарантираме, че нямаме активни американски потребители на платформата си“, посочват от Binance. Компанията също така посочва, че е разширила екипа си за гарантиране на съответствие със законодателството, похарчила е значителни суми за подобряване на надзора и е предприела мерки за предотвратяване на това американци да използват международната платформа за търговия.

Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Отделно, в своя позиция в блога на Binance Джао посочва, че жалбата на CFTC „изглежда, че съдържа непълно цитиране на факти и ние не сме съгласни с характеризирането на много от изложените въпроси в оплакването“. Той също така допълни, че сам стриктно съблюдава политиките на компанията, включително тези за поверителна информация като подробности за листвания.

CFTC е публична агенция и не може да повдига криминални обвинения срещу фирма или да иска затвор за индивидуално лице. Но дела на регулатора могат да завършат с тежки глоби и други санкции.

В допълнение към това, че съди Джао и няколко структури на Binance, CFTC също така обвинява Самюел Лим, бивш главен директор по правоприлагането на Binance, в нарушаване на закона.

Според агенцията Джао, Лим и други високопоставени мениджъри не са упражнявали необходимия надзор и са нарушили закона, включително като са съветвали клиенти от САЩ да използват т. нар. виртуални частни мрежи (VPN), за да скриват локацията си. Също така са били съветвани „VIP потребители“ с връзки в САЩ да си откриват профили към Binance чрез фиктивни компании.

Регулаторът също така обвинява Binance, че не е успяла да въведе ефективна програма срещу прането на пари. Компанията също така не е прилагала и необходимите гаранции за установяване на истинската самоличност на клиентите си. В жалбата се посочва, че поне към май 2022 г. компанията не е подавала нито един доклад за съмнителна дейност в САЩ.

Според CFTC собствените документи на Вinance за месец август 2020 г. показват, че платформата е изкарала 63 млн. долара от такси от трансакции с деривати и около 16% от акаунтите ѝ са били идентифицирани като държани от американски клиенти.

„Ответниците са пренебрегнали приложимите федерални закони, докато са поддържали клиентска база на Binance от САЩ, защото е било изгодно за тях да го правят“, се казва в жалбата на CFTC.

Платформата е обвинявана и в умишлено унищожение на документи. Също така Binance често е използвала приложението за криптирани съобщения Signal, за да комуникира с американски потребители по нареждане на самия Джао, посочва регулаторът.

Поне от 2021 г. CFTC разследва Binance за това дали позволява на американски клиенти да продават и купуват криптодеривати. Правилата на CFTC изискват платформите да се регистрират към нея, ако ще позволяват на американски граждани да търгуват с такъв вид продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още