IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC: Binance е пренасочила 12 млрд. долара към фирми, свързани с Чанпън Джао

Доказателствата за обвиненията ще бъдат използвани за искането съдът да разреши временно замразяване на активите на американското подразделение Binance.US.

10:32 | 08.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао и Гуанин „Хелина“ Чен, бек офис и финансов мениджър на Binance, са получили милиони долари потребителски средства чрез холдингова компания, смята американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) в нови съдебни документи.

Средствата са били изпратени към фирми, контролирани от Джао чрез посредничеща холдингова компания – Key Vision Development Limited, посочват от SEС, цитирани от CoinDesk.

Доказателствата за тези обвинения са от показания на Сачин Верна, счетоводител, назначен от регулатора, и ще бъдат използвани за искането съдът да разреши временно замразяване на активите на американското подразделение Binance.US.

„SEC не може да установи защо контролирана от Джао структура, която се предполага, че търгува на платформата Binance.US, използвайки личните средства на Джао, ще действа като междинна сметка за милиарди долари средства на потребители на Binance Platforms“, става ясно от съдебните документи.

Според SEC – на базата на анализите на Верма на банкови документи на Binance и мрежата от компании Джао, че 12 млрд. долара са били изпратени към главния изпълнителен директор и 162 млн. долара към контролирана от Чен компания в Сингапур.

Регулаторът смята, че по-голяма част от парите, препратени към Чен и Джао, вече са в сметки в чужбина.

Binance отрича да е смесвала потребителски депозити и средства на компанията, посочвайки, че Merit Peak е компания, чрез която Джао търгува със своите средства.

Silvergate и Signature

Според съдебни документи, цитирани от Bloomberg, Binance и свързани структури са придвижвали близо 70 млн. долара през сметки на вече нефункциониращите банки Silvergate и Signature от 2019 г. до тази година. В сумата влизат и „големи количества пари“, придвижвани в рамките само на дни.

Silvergate е придвижила над 50 млрд. долара в депозити за свързани с Binance актьори, докато Signature – 19 млрд. долара. Част от средствата са били придвижвани към чуждестранни компании, става ясно още от документите.

Въпреки че делото на SEC срещу Binance включва обвинения, че компанията е управлявала неправилно клиентски средства, произходът на парите и целта на трансферите, описани в документа от сряда, не са уточнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
sssaaa
преди 10 месеца
До: Бит кой H, Скъсаняка няма как да се сети, защото не разбира от Крипто, Дигитални пари, а само от войни, но преди да Дезертира от Родната си Украйна и да дойде на издръжка при нас в България и да топи бюджета на социалните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Бит кой H
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка Нямаш представа какво прави SEC и най-вече защо го прави. А кои шарани визираш в наивния си коментар? Нали се сещаш, че никой европеец не би работил с BinanceUS, при наличието на BinanceEU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Хахааа, накрая винаги става така, "човека взе парите, каза чакай малко...." а шараните само ще стоят със зейнали от учуда усти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още