IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът утихва през юли въпреки бурното първо полугодие на 2023 г.

Месечните данни обаче показват, че основните ръстове са били през зимата, като среднодневното увеличение през юли е бил едва 0,03%

13:16 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се търгува необичайно кротко през юли – знак, че инвеститорите не са склонни да гонят 21-процентното увеличение на цените от предходния месец, пише CoinDesk. Данните за индекса на потребителските цени в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в сряда, първите по-значими данни за инфлацията от средата на юни, може да определят дали моделът на затворена в диапазон търговия ще продължи. По-нататъшен спад може да стимулира инвеститорите, докато оставане без промяна или увеличение може да ги потисне.

Тази година бе особено силна за биткойна, чиято цена се повиши с 84% от началото на годината. Месечните данни обаче показват, че основните ръстове са били през зимата, като през януари и март средната дневна възвръщаемост е била съответно 1,11% и 0,73%.

Юнското представяне на криптовалутата също е било силно с 0,41% средна дневна възвръщаемост, водено основно от съобщението за спот борсово търгуван фонд на BlackRock. Февруари и април са били относително без промяна, докато май е единственият месец за биткойна с отрицателно представяне тази година.

Исторически юли е силен месец за биткойна. От 2014 г. монетата е поскъпвала през месеца средно с 0,39%, което е третото представяне по ръст сред всички месеци. Ако се гледа от 2020 г. насам, юли е втори (след октомври) със среднодневен ръст от 0,57%. Екстраполирано за 30-дневен период на търговия представянето отчита приблизително месечен ръст от съответно 12% и 19%.

Среднодневна възвръщаемост по месеци 2020-2023 г. Графика: CoinDesk Среднодневна възвръщаемост по месеци 2020-2023 г. Графика: CoinDesk

През 2023 г. среднодневният ръст през юли е бил едва 0,03%, или приблизително 0,93%, ако се сметне в 30-дневния диапазон.

И макар цената на биткойна да се движи като цяло по-висока през 2023 г., посоката на дневните ръстове по месец е в обратната посока. И въпреки вълнението около поскъпването на монетата феноменът остава по-скоро в началото на годината.

Среднодневна възвръщаемост по месец. Графика: CoinDesk Среднодневна възвръщаемост по месец. Графика: CoinDesk

По-песимистично настроените инвеститори вероятно ще сметнат, че тенденцията е притеснителна за цените на биткойна. Оптимистите вероятно ще се придържат към факта, че биткойнът е успял да запази ръста си от по-рано през годината.

Блокчейн данни от Glassnode показват, че 74% от биткойн адресите са на печалба, което вероятно е точка за биковете. Висок процент притежатели на биткойни, отчели печалба, говори, че инвеститорската база най-вероятно ще задържи настоящите си позиции.

Потенциални насрещни ветрове може да се появяват от данните за индекса на потребителските цени. Според прогнозите цените на месечна база са нараснали с 0,3%. По-голям ръст би могъл да натежи върху цените. Но като се има предвид, че пазарите така или иначе вече очакват увеличение на лихвите на срещата на ръководството на Федералния резерв през юли, ще е необходимо много по-голямо повишение, за да повлияе по-осезаемо на цените.

Също така измерителят Bitcoin Trend Indicator на CoinDesk продължава да сигнализира, че биткойнът се намира в значителна възходяща тенденция – знак, че цените в краткосрочен план се движат по-нависоко, отколкото средните в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още