IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли биткойнът да излезе от сивата си реалност? Отговорът изглежда е „не“

Въпреки че обикновено юли е месец на стабилна възвръщаемост за биткойна, тази година има още много да се желае

11:05 | 20.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сряда биткойн индексът Fear & Greed Index се сви до 50 пункта от 64 седмица по-рано, което е сигнал за неутрални настроения сред трейдърите – това идеално отразява относителната липса на активност напоследък, пише CoinDesk.

Въпреки че остават още близо две седмици от месеца, дневната биткойн възвръщаемост този юли е отрицателните 0,096% и е втората най-ниска за 2023 г. след май. Подобно ценово развитие важи и за етера с отрицателните 0,07%, като монетата сега е напът да отбележи първия си губещ месец за годината.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Среднодневното представяне за юли на биткойна и етера исторически е положителните 0,105% и 0,46% съответно.

До известна степен е трудно да се спори с относителната липса на добро представяне от страна на монетите. Биткойнът и етерът по същество скъсаха връзката си с всичко – включително и някога силната корелация с традиционните борсови индекси, която по същество вече не съществува.

Налице е и отслабването на по-рано силната обратна връзка между биткойна и индекса на щатския долар, което противоречи на наратива, че биткойнът може да послужи като убежище от инфлацията.

Една връзка обаче остава силна и това е тази между биткойна и етера, но дори и тази корелация отслабна до 70% през 2023 г. от обичайните около 90%.

С изключение на януари и март тази година, дневното представяне на биткойна и етера бе относително прозаично, като по-доброто представяне за 2023 г. засега е предимно през първото тримесечие.

Въпреки че имаше поскъпване на биткойна от 20% в средата на юни, подкрепено от подаването на заявление от BlackRock за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ, оттогава няма нови катализатори на възходящо движение. По-рано в четвъртък стана ясно, че американската Комисия по ценните книжа и борсите е приела за разглеждане шест заявления за пускане на спот биткойн борсово търгувани фондове, сред които и този на BlackRock – първа стъпка в процеса по евентуално одобрение.

Възможно е обаче новата порция данни за първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ, очаквана в четвъртък, да даде допълнителен контекст на цялостната макроикономическа картина. Евентуални данни над консенсусната прогноза за 242 хил. заявления може още да облекчи прогнозите за инфлацията и повишенията на лихвите от Федералния резерв.

Инвеститорите, търсещи оптимизъм, може да го открият и в индикатора CoinDesk Indices Trend Indicator (BTI) за биткойна и етера. Засега BTI сочи към възходяща тенденция и за двата актива. Но като се има предвид използването на краткосрочни пълзящи средни при изчисляването на сигналите на индекса, и при двете монети може да има понижение към неутрална територия скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 9 месеца
Black Rock - помня те бяха казали, че биткойна е индекс за световната корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Отдавна не бях чел по -*** материал за биткойн.Ако авторът малко от малко имаше опит с тези неща, щеше да знае,че подобно поведение е изключително характерно за този тип активи-дълги периоди на застой, последвани от бързи изригвания и последващи консолидации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още