IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор разследва криптовалутата на собственика на OpenAI

Причината са опасения около широкомащабната обработка на чувствителни биометрични данни

17:30 | 31.07.23 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Германски орган, следящ личните данни, разследва криптопроекта Worldcoin на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман от края на миналата година заради опасения около широкомащабната обработка на чувствителни биометрични данни, казва президентът на регулатора пред Ройтерс.

Worldcoin, която стартира миналата седмица, изисква потребителите да сканират ириса си, за да получат дигитално ID, а в някои страни – и безплатна криптовалута като част от плановете за създаване на нова „мрежа на идентичност и финанси“.

Баварската държавна служба за надзор на защитата на данните е започнала разследване на Worldcoin през ноември 2022 г. заради опасения, че проектът се опитва да обработи „чувствителни данни в много голям мащаб“, използвайки нова технология, казва президентът на службата Михаел Вил пред Ройтерс в коментари по имейл от петък.

Вил казва, че баварският регулатор е водещият орган, разследващ Worldcoin съгласно правилата на Европейския съюз (ЕС) за защита на личните данни, тъй като Tools for Humanity – компанията зад Worldcoin, има германско дъщерно дружество там.

„На пръв поглед тези технологии не са нито установени, нито добре анализирани за конкретната основна цел на обработката в областта на прехвърлянето на финансова информация“, казва Вил.

Това води до редица рискове, включително дали потребителите са предоставили изрично съгласие високочувствителните им биометрични данни да бъдат обработвани на базата на „достатъчна и ясна“ информация, добавя Вил.

Worldcoin не е отговорила веднага на искане за коментар. Уебсайтът ѝ описва мрежата си като „запазваща поверителността“ и казва, че личните данни се съхраняват в криптирана форма.

От The Worldcoin Foundation, базирана на Каймановите острови, казват за Ройтерс миналата седмица, че изпълняват правилата на ЕС и ще продължат да работят с исканията на управляващите органи за информация относно нейните практики за поверителност и защита на данните.

От стартирането на проекта лицата на потребителите се сканират чрез блестящо сферично „кълбо“ през сайтове за регистрация по целия свят, включително във Франция, Германия и Испания. Worldcoin казва, че 2,1 млн. потребители вече са се регистрирали, предимно по време на пробен период през последните две години.

Кампаниите за поверителност отдавна изразяват загриженост относно широкомащабното събиране и съхранение на биометрични данни, което може да увеличи наблюдението или да се насочи към определени демографски групи.

Няколко европейски надзорни органи разглеждат Worldcoin като въпрос от интерес и изискват информация, добави Вил.

Френският орган за защита на личните данни казва пред Ройтерс в петък, че законността на събирането на данни от Worldcoin „изглежда съмнителна“.

Британският регулатор на данни също каза, че ще разследва проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
Сам Олтман няма почти никаква собственост в OpenAI.Да го наречеш собственик е брутално преувеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още