IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan прогнозира ограничено понижение за биткойна в краткосрочен план

Към 9:15 часа българско време цената на биткойна намалява с 0,2% до 25 973 долара

09:50 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Скорошните разпродажби на криптопазара вероятно са към своя край, като ликвидациите на дълги позиции „до голяма степен са зад нас“, се казва в доклад на JPMorgan Chase, цитиран от Bloomberg.

Избледняването на ефектите на някои положителни правни и регулаторни новини предизвика вълна на разпродажби през последните седмици, която „все още отеква“, въпреки че ликвидирането изглежда е във финалната си фаза на база на открити позиции по фючърсни биткойн договори на CME, посочват анализаторите. Намаляване на откритите позиции – броят на неуредени и активни фючърсни договори, търгуващи се на борса – обикновено е сигнал, че дадена ценова тенденция губи сила.

„В резултат виждаме ограничено движение надолу за криптопазарите в краткосрочен план“, допълват те.

Към 9:15 ч. българско време цената на биткойна намалява с 0,2% до 25 973 долара. През последните две седмици стойността му се понижи с 12%, след като нямаше значителна промяна в продължение на около месец.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

По-рано през лятото най-голямата криптовалута по пазарна капитализация получи подкрепа от няколко развития, приемани като положителни за индустрията. Трейдърите се впечатлиха особено от заявленията за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ, най-вече от това на BlackRock. Също така съдебно решение, приемано като положително за Ripple Labs в битката с американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) подкрепи по-широкия пазар като цяло.

Но част от ентусиазма около тези новини отслабва, като трейдърите са в очакване на решение за спот биткойн ETF-ите, а SEC се готви да обжалва съдебното решение за Ripple, като резултат по делото не се очаква до следващата година, посочват анализаторите. Това означава „нов кръг от правна несигурност“ за криптопазарите, правейки ги чувствителни към нови развития.

Понижението на цените отчасти се дължи и на по-широка корекция при рисковите активи като ценни книжа, предизвикана от позициониране за „обиране на каймата“ при технологиите, по-високата реална доходност по американските държавни ценни книжа и растящите притеснения за Китай, се казва още в текста.

В петък рисковите активи бяха разтърсени леко, след като управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка е готова да увеличи още лихвените проценти, ако това бъде необходимо, и смята да задържи лихвите завишени, докато инфлацията не се окаже на убедителен път към целите на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още