IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването от 10% на биткойна показа какво да очакваме при одобрение на спот ETF

На практика търговията от понеделник даде на трейдърите насоки, коментира анализатор

12:33 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кратко повишение в цената на биткойна от 10% даде на трейдърите възможност да надникнат към възможния ефект от евентуално решение на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) да позволи пускането на борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира директно в токена, пише Bloomberg.

Невярното съобщение, че BlackRock Inc. е получил зелена светлина за своя спот биткойн ETF веднага изстреля цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация до над 30 хил. долара в понеделник. Това е най-високата му стойност от март насам. Движението на цената се успокои, след като най-големият в света мениджър на активи заяви, че заявлението му за ETF продължава да се разглежда. Така ръстът на биткойна за 16 октомври остана 4,4%.

Към 10:15 ч. българско време във вторник стойността му се повишава с 1,5% за денонощието до 28 259 долара. Етерът също поскъпва с 0,5% до 1586 долара.

ETF новини донесоха едни от най-големите пикове в цената на биткойна в последно време. Графика: Bloomberg ETF новини донесоха едни от най-големите пикове в цената на биткойна в последно време. Графика: Bloomberg

BlackRock е сред около дузина компании, които искат да предлагат спот биткойн ETF в САЩ, очаквайки скоро SEC да прекрати опозицията си срещу продукта. Според привърженици този вид фондове ще подпомогнат по-широкото приемане на криптовалутите.

„Това беше като суха тренировка за това какво може да стане, ако тези неща наистина получат одобрение“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Джейм Сейфарт. „На практика даде на трейдърите насоки“, допълва той.

В интервю за Bloomberg Television Сейфарт заяви, че очаква няколко спот биткойн ETF-а да бъдат одобрени до януари, когато е крайният срок за SEC.

Движенията в цената прекъснаха – макар и за кратко – период на ниска волатилност, който отразяваше липсата на интерес от купувачите. Мнозина инвеститори обърнаха гръб на виртуалните монети след миналогодишните разпродажби и фалити като този на борсата FTX, чийто съосновател Сам Банкман-Фрийд е на съдебната скамейка за многомилиардна измама.

Според данни на Coinglass биткойн позиции за над 95 млн. долара, най-вече от трейдъри, залагащи на по-ниски цени, са били ликвидирани през последните 24 часа.

„Сега, когато наблюдаваме известен напредък на ETF-фронта, смятам, че ще видим движения, които ще започнат да включват това в ценообразуването“, посочва Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра Crypto Is Macro Now. Тя също така очаква някои хора да се завърнат към монетата, използвайки я като хедж срещу геополитическата и икономическа несигурност.

Именно развитията около спот биткойн ETF-ите предизвикаха някои от най-големите ралита при биткойна през 2023 г. През юни токенът стигна 30 хил. долара, след като стана ясно, че титани като BlackRock и Fidelity Investments са поискали разрешение от SEC за инструмента. Впоследствие цената се върна назад до около 26 хил. долара.

Подкрепа дойде и през август, когато американски съд постави основите за евентуалното превръщане на биткойн тръст на Grayscale за 17,7 млрд. долара в ETF.

Досега SEC отказваше да одобри спот биткойн ETF с мотива, че може да се създадат рискове за измама и манипулация на спот пазара на токена. Досега има разрешения само за инструменти, базирани на фючърси.

В публикация в социалната мрежа Х регулаторът предупреди хората да бъдат „внимателни какво четат в интернет“ след понеделнишката невярна информация. Агенцията добави също, че "най-добрият източник на информация за SEC е SEC“.

Евентуалното одобрение на спот биткойн ETF може да тласне цената на монетата до около 32 хил. долара, но въпросът е колко далече е това от осъществяване и какво ще стане при достигане на върховете на диапазона, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още