IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цифровото евро е все по-близо до това да се превърне в реалност

Подготвителната фаза за новата валута, която ще продължи 2 години, е напът да започне

19:15 | 18.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка премина към следващия етап от своя проект за цифрово евро – подготовка за емитиране на валутата през следващите години, въпреки че все още не е взето окончателно решение, пише Bloomberg.

Управителният съвет на регулатора даде зелена светлина за преминаване към „подготвителна фаза“, която първоначално ще продължи две години, коментираха от ЕЦБ в свое изявление в сряда. През това време ЕЦБ ще изготви правилник и ще избере доставчици, които да разработят платформа и необходимата инфраструктура за дигиталния еквивалент на еврото.

„Трябва да подготвим валутата си за бъдещето“, заяви гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. „Планираме цифрово евро да бъде дигитална форма на парите в брой, която може да се използва безплатно за всички цифрови плащания и която отговаря на най-високите стандарти за защита на личните данни. То ще се използва успоредно с кеша, който винаги ще бъде един от вариантите за плащане.

Тъй като централните банки по целия свят се стремят да добавят дигитална алтернатива на банкнотите и монетите, ЕЦБ далеч не е сама в разработването на виртуални пари. Повечето от нейните глобални колеги разглеждат идеята, като повече от половината анкетирани от Банката за международни разплащания (BIS) провеждат конкретни експерименти или работят върху стартов проект.

ЕЦБ започна своя такъв през 2021 г. и оттогава проучва различни характеристики на дизайна. Въпреки че скептицизмът на някои хора остава, няма съмнение, че представителите на банката ще продължат да разработват тази валута. Те изброяват предимствата от използването ѝ, включително универсално приемане на плащания в целия ЕС и липса на волатилност, каквато има при криптовалутите.

ЕЦБ заяви, че началото на тази подготвителна фаза "не е решение дали да се емитира цифрово евро".

Успоредно с ЕЦБ, Европейският съюз работи върху рамка, която ще осигури правната основа и ще регулира ключовите елементи на виртуалните пари, като същевременно решението за това дали те ще бъдат използвани трябва да бъде взето от централната банка.

Съмненията около идеята остават. В края на миналия месец група законодатели от ЕС призова ЕЦБ да отложи решението си за следващата фаза, заявявайки, че добавената стойност за широката общественост „остава неясна“ и че прилагането е несигурно. Фабио Панета, членът на борда на ЕЦБ, отговарящ за работата около дигиталното евро, възрази с това , че следващите стъпки представляват само допълнителна подготовка, а не окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 6 месеца
До: andy - е то контрол и сега има - за всеки превод над 10К бамките докладват в ДАНС :) Нещо пак ще ни баламосват(подобно на пирамидите 1995/6г), но на ЕС ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Пишман Investor
преди 6 месеца
До: dobaТочно щях да питам и аз каква е разликата между цифровото евро и електронното банкиране в евро?Цифровото евро, като има някакви предимства не могат ли тези предимства да се пренесат към сегашния модел на електронно банкиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
До: doba Разликата е в контрола. При цифровото евро той ще е пълен! Добре дошли в цифровия концлагер!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
doba
преди 6 месеца
Е то 99% от евраците са 'цифрови' и в момента. Какво повече?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
cyclop
преди 6 месеца
Ботушът, тъпчещ човешкото лице завинаги, е все по-близо до това да се превърне в реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още