IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна удари 18-месечен връх в очакване на спот борсово търгуван фонд

Токенът поскъпна до 35 198 долара, което е най-високото му равнище от май 2022 г.

10:39 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна удари близо 18-месечен връх в понеделник на фона на засилващите се спекулации за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Токенът поскъпна до 35 198 долара, което е най-високото му равнище от май 2022 г. насам, съобщава Ройтерс. За целия понеделник ръстът бе от 10%, което прави сесията най-добрата от почти година. Минути след 10:30 ч. във вторник българско време цената се коригира леко до 33 756 долара, което е поскъпване за денонощието от близо 10%. От началото на годината възстановяването е в размер на 109%, посочва Bloomberg.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Ръстове има и на по-широкия пазар: етерът прибавя към стойността си 7,6%, рипълът - близо 4%, а соланата – 2,3%.

Водещ фактор за търсенето остават надеждите, че в скоро време в САЩ ще бъде одобрено пускането на спот биткойн борсово търгуван фонд, което според очакванията ще увеличи интереса към пазара.

Досега американският борсов регулатор се въздържаше от това да даде зелена светлина на такъв продукт с довода, че съществуват рискове като измами и манипулации на пазара.

Междувременно в понеделник американски апелативен съд формално потвърди победата на Grayscale Investments LLC в усилията за пускане на свой биткойн ETF срещу Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). По-рано този месец се появиха съобщения, че регулаторът няма да обжалва решението на съда.

„Стойността на актив…, какъвто и да е било актив на практика, е броят хора, които го използват. Така че ETF-ът ще създаде голяма аудитория и ще увеличи ликвидността“, коментира Стийн Якобсен, главен технологичен директор на Saxo.

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Елиът Щайн и Джеймс Сейфарт „одобрението на спот биткойн ETF изглежда неизбежно“ и подалите заявление фондове ще получат зелена светлина, въпреки че не е сигурно кога ще стане това.

Цената на биткойна остава под пика от 2021 г. от почти 69 хил. долара, притисната от ръста на лихвените проценти, който изяде търсенето на по-рискови активи. Корелацията на токена с активи като акции, облигации и злато спадна в последно време, което предизвика въпроси дали традиционните инвеститори не са се отдръпнали.

„Ликвидността е до известна степен по-добра от преди“, коментира за Bloomberg Джъстин Данетан, ръководител на звеното за бизнес развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион на маркет мейкъра Keyrock. „Цените сега се възстановиха и с тях и известна ликвидност – все още обаче нищо в сравнение с еуфорията от 2020-2021 г.“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още