IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на биткойна се възстанови до равнището отпреди краха на TerraUSD

Монетата стигна 36 856 долара в четвъртък, като впоследствие леко се коригира

13:20 | 09.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отне 18 месеца, но цената на биткойна отново е там, където беше преди събитията, довели до последния криптокрах.

Монетата стигна цена от 36 856 долара в четвъртък. Това е най-високото му равнище поне от 6 май 2022 г. – точно преди стейбълкойнът TerraUSD да се срине и предизвика поредица от фалити в криптосектора. Минути преди 12 ч. българско време цената леко се коригира до ръст от над 4% за денонощието до близо 36 739 долара.

Възстановяването става факт почти година след пика на миналогодишната криза – фалитът на криптоборсата FTX.

Цената на биткойна е на равнището, на което беше преди краха на стейбълкойна TerraUSD. Графика: Bloomberg LP Цената на биткойна е на равнището, на което беше преди краха на стейбълкойна TerraUSD. Графика: Bloomberg LP

„С търгуването на биткойна обратно над равнището си, когато стейбълкойнът тера се срина, криптотрейдърите официално преодоляха тези психологически белези“, коментира Маркус Тийлен, ръководител на звеното за проучвания на Matrixport.

За разлика от предишни поскъпвания тазгодишното възстановяване на биткойна бе на етапи, с резки поскъпвания, между които имаше дълги периоди на ниска волатилност. За да стигне дотук, дигиталната валута трябваше да преодолее най-резкия цикъл на парично затягане на Федералния резерв от четири десетилетия, както и нарастващия надзор на регулаторите.

Редица наративи се оказаха двигател – или поне се опитаха да обяснят – впечатляващото възстановяване на монетата: биткойнът като убежище от инфлацията, като убежище от банковата криза в САЩ през март, както и последно монетата като достъпна инвестиция за повече хора чрез очакваното пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Кратък прозорец от осем дена се отвори в четвъртък, в който американската Комисия по ценните книжа и борсите „теоретично да издаде одобрение“, става ясно от бележка на анализаторите на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфард и Ерик Балхунас. „Дори и одобренията да не са налични този месец, все още вярваме, че има 90% шанс за одобрение до 10 януари“, посочват те.

Оптимизмът за възможно одобрение от регулатора подкрепи цената на монетата с над 120% тази година. според Каролин Маурон, съоснователка на Orbit Markets, има „траен интерес към залози за по-нататъшно биткойн рали“. За сравнение международните акции са нараснали с далеч по-скромните 10% за същия период.

Биткойнът обаче остава почти на половината път до възстановяването на рекордните си стойности от 2021 г., когато достигна цена от близо 69 хил. долара.

„Очакванията за ETF е на върха на растящ списък с катализатори, който дава на настоящото рали по-нататъшен тласък“, коментира Джош Гилбърт, пазарен анализатор на eToro. Освен ETF факторът, залозите, че Федералният резерв е приключил с лихвените повишения засега и предстоящото разполовяване на биткойна догодина (при което възнаграждението за беткойн миньорите намалява наполовина, бел. ред.) също разпалван поскъпването на цените, коментира Гилбърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Пак се почнаха трескаво ежедневни пасквили във възхвала на шиткойна. Но, разбира се, не на тема какво значимо е почнал да прави шиткойна, какво е допринесъл за обществото или как е започнал да прави бизнес, който да носи печалба - Не,разбира се, няма и как да се пише по тези теми. Но се следи спекулативната цена и шаранските погледи, вперени в нея с надежда за бързо забогатяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 месеца
Две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост...И лаком гз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още