IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корелацията биткойн-акции е на най-ниското си ниво от началото на пандемията

30-дневната корелация между биткойна и измерителя на MSCI Inc. за международни акции сега е на равнище от -0,23

14:06 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вълната от масови покупки, която заля международните пазари, изглежда е подминала биткойна, чиято цена е надолу с около 3%, откакто станаха ясни по-смекчените от очакваното данни за американската инфлация, които засилиха интереса към по-рискови активи.

Докато биткойнът поевтиня с 3% след публикуването на данните във вторник сутринта американско време, индекс, следящ международните акции, се повиши с 2% благодарение на залозите, че Федералният резерв вече е приключил с повишенията на лихвите и ще се насочи към понижения през следващата година.

30-дневната корелация между биткойна и измерителя на MSCI Inc. за международни акции сега е на равнище от -0,23. Това е най-ниското ниво от започването на пандемията в началото на 2020 г. Стойност от 1 означава, че активите се движат в синхрон, а -1, че са в противоположни посоки.

Корелацията от началото на COVID пандемията. Графика: Bloomberg LP Корелацията от началото на COVID пандемията. Графика: Bloomberg LP

Обикновено намаляващата доходност по държавните ценни книжа, растящите цени на акциите и очакванията за обръщане на политиката на Фед биха били добра основа за криптоцените също.

Но цената на биткойна вече се удвои през 2023 г. благодарение отчасти на оптимизма за скорошно пускане в САЩ на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF). Тези повишения обаче предизвикаха известна доза предпазливост по отношение на това до каква степен цената на токена може да расте.

Преди очакваното съобщение за ETF-а на пазара имаше подем и може би разпродажбите от миналата вечер са просто на неуверени в стратегията си инвеститори, като се има предвид липсата на продължителен напредък в посока нагоре през последната седмица, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty.

Сикамор също така заяви, че колкото по-близо биткойнът се намира до нивото от 38-40 хил. долара, толкова по-голям е шансът да видим реакции от типа „купувай при слухове, продавай при факти“.

Цената на биткойна минути след 13:30 ч. българско време в сряда е близо 36 187 долара, което представлява понижение от 0,4% за денонощието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още