IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът в Ел Салвадор одобри пускането на първите биткойн облигации

Инструментите се очаква да станат факт през първото тримесечие на следващата година

11:38 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Найиб Букеле. Снимка: Bloomberg LP
Найиб Букеле. Снимка: Bloomberg LP

Дълго планираните биткойн облигации на Ел Салвадор се приближават към това да бъдат реализирани, след като получиха регулаторно одобрение за пускане в началото на 2024 г., съобщиха от службата за биткойн в страната, предаде CoinDesk.

Облигациите – първите в света – се очаква да бъдат пуснати на Bitfinex Securities, регулирано подразделение на криптоборсата Bitfinex.

През 2021 г. президентът Найиб Букеле обяви т. нар. „вулкан облигации“, малко след като прие закон за признаването на биткойна като официално платежно средство в страната.

Целта на президента бе да се наберат 1 млрд. долара чрез обезпечени с биткойни облигации – поставяйки началото на индустрия за копаене на биткойни, която разчита единствено на възобновяема енергия, включително такава от активните вулкани в страната.

Пускането им първоначално бе планирано за март 2022 г., но бе отложено няколко пъти. Законопроектът бе представен в законодателната Асамблея на страната в края на ноември 2022 г., където партията на Букеле Nuevas Ideas има голямо мнозинство.

„Вулкан облигациите току-що получиха регулаторно одобрение от Комисията за дигитални активи“, посочват от Националната биткойн служба на Ел Салвадор в публикация в Х. „Очакваме, че облигациите ще бъдат пуснати през първото тримесечие на 2024 г.“, се казва още.

Президентът Букеле потвърди новината в Х, публикувайки „Кога (ще има) вулкан облигации?“ рано във вторник и сподели други постове, в които се казва, че ще е през първото тримесечие.

Това е второто голямо развитие на криптофронта в страната за две седмици. По-рано страната започна програмата „Freedom VISA“, в рамките на която ще се предлага гражданство на до 1000 души годишно, които инвестират биткойн или тетер на стойност поне 1 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още