IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневните търгувани биткойн обеми изпреварват акциите на Apple със 75%

В рамките на месец криптовалутата е отчела дневнотъргувани обеми от 22,52 млрд. долара, докато акциите на технологичния гигант – 10,14 млрд. долара

16:24 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Биткойнът се готви да завърши годината особено оптимистично, като това е видно и от сравнението му с някои традиционни класове активи.

Според данни, обобщени от Finbold, в рамките на месец (от 20 ноември до 20 декември 2023 г.) криптовалутата е отчела дневнотъргувани обеми от 22,52 млрд. долара, докато акциите на технологичния гигант Apple – близо два пъти по-малко в размер на 10,14 млрд. долара. С това процентната разлика между изтъргуваните възлиза на 75,71%.

За сравнение, пазарната капитализация към 20 декември на Apple е в размер на 3,03 трлн. долара, или поне три пъти над тази на биткойна от „едва“ 850 млн. долара.

 

През декември цената на биткойна достигна връх за годината от над 44 хил. долара, воден основно от очакваното пускане на спот борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. Очакванията са евентуалното одобрение на такъв инструмент от регулаторите да стане катализатор на рали и да привлече по-голям институционален интерес и ново покачване на търгуваните обеми.

В четвъртък, минути след 16 ч. българско време, цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация остава над прага от 44 хил. долара. Тя поскъпва с 0,8% за денонощието до 44 147 долара.

По отношение на търгуваните обеми трябва да се отбележи, че биткойнът притежава едно подчертано преимущество пред акциите на Apple и това е, че докато фондовият пазар работи пет дни в седмицата, то криптотърговията върви 24/7.

Също така биткойнът и като цяло криптопазарът често привличат и спекулативна търговия, което води до засилена волатилност и по-големи търгувани обеми. От своя страна, акциите имат по-контролирана и регулирана търговия, което потенциално ограничава дневните търгувани обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още