IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервите на биткойн миньорите намаляват преди очакваното разполовяване

Резервите на миньорите са намалели с 8400 токена от началото на 2024 г. до 1,8 млн. токена - равнище за последно налице през юни 2021 г.

15:26 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн миньорите реагират на очакваното понижение на приходите си заради т. нар. разполовяване през април, когато мрежовият протокол на блокчейна ще започне да намалява наполовина възнаграждението за осъществяване на трансакция.

Резервите на миньорите – непродадените биткойни, държани в дигитални портфейли, свързани с компаниите – са намалели с 8400 токена от началото на 2024 г. до 1,8 млн. токена. Това равнище е било отчетено за последно през юни 2021 г., показват данни от CryptoQuant, цитирани от Bloomberg. Според анализатори това е сигнал, че миньорите продават.

Резервите на биткойн миньорите в брой токени. Графика: Bloomberg LP Резервите на биткойн миньорите в брой токени. Графика: Bloomberg LP

„Миньорите започнаха да продават повече от монетите си, за да подсилят балансите и да финансират капацитета за растеж преди по-трудните времена за маржовете, когато възнаграждението на блок ще бъде намалено през април“, коментира Матю Сигел, ръководител на звеното за проучвания при дигиталните активи на VanEck. „След разполовяването мащабът ще е от още по-голямо значение“, допълни той.

Разполовяването, което се осъществява веднъж на около четири години, намалява количеството биткойни, което миньорите получават за това, че оперират гладните си за енергия компютри, чрез които гарантират живота на мрежата, като решават сложни математически задачи. Разполовяването е ключов елемент от снабдяването с биткойни, чийто брой е ограничен от 21 млн. токена. Възнаграждението ще намалее до 3,125 монети за блок от 6,25 монети досега.

Откакто по-рано през януари бе одобрено пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгувани фондове – ключово събитие за криптовалутния пазар като цяло – нетно 3617 токена са се преместили от портфейли на миньори към борси, показват данните на CryptoQuant. На 1 февруари е имало нетен отлив от 13 542 монети – най-големият еднодневен отлив от декември 2020 г.

„Изглежда миньорите продават притежаванията си на биткойни, за да финансират покупките на по-ефективна техника за добив“, коментират от криптоборсата Bitfinex в бележка. „Намаляването на приходите може особено да се отрази на по-малките миньори, потенциално изтласквайки ги от бизнеса“, се казва още.

И докато по-малките играчи с по-ограничен достъп до капиталовите пазари може и да бъркат в биткойн портмонетата си, то по-големите фирми използват резервите си и набират капитал, продавайки дялове.

Нетните потоци биткойн монети от миньорите към криптоборсите. Графика: Bloomberg LP Нетните потоци биткойн монети от миньорите към криптоборсите. Графика: Bloomberg LP

Marathon Digital Holdings, най-големият миньор в САЩ, в миналото е съобщавал за продажба на биткойни от резерва си, за да покрива оперативни разходи. Но след като ограничи задлъжнялостта си миналата година, компанията увеличава кешовите си и биткойн позиции.

„Marathon има приблизително 1 млрд. долара в кеш и биткойни по баланса си“, заяви вицепрезидентът за корпоративни комуникации Чарли Шумахер по-рано. По думите му тези средства, включващи 15 741 биткойна, дават на компанията гъвкавост дори и при по-неблагоприятни цени на криптовалутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още