IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна отстъпва след пет рекорда за седем дни

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за близо 68 463 долара минути след 9 ч. българско време

09:34 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна е на червено в петък, след като достигна пет рекорда в рамките на седем дни. Тя се смъкна до под 70 хил. долара на фона на отдръпването на инвеститорите от по-рисковите сегменти на пазара като цяло, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за близо 68 463 долара минути след 9 ч. българско време, което е поевтиняване от над 7% за денонощието. Преди това в четвъртък монетата достигна връх от 73 797 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Пониженията са и при други криптовалути: етерът изтрива над 6% от стойността си до 3736 долара. Цената на рипъла пък е надолу с 6,9%, а на карданото - с 5,7%. На зелено обаче е соланата, която поскъпва с 5,3%.

При мемекойните също поевтиняването е осезаемо – доуджкойнът изтрива от цената си 10,6%, шиба ину - 10,4%, а Pepe - над 12%.

Общата пазарна капитализация на мемекойните е нараснала до над 60 млрд. долара, а според данни от Kaiko седмичните търгувани обеми на водещите мемекойни са достигнали близо 80 млрд. долара. Търгуваните обеми са най-големите от края на 2021 г.

Доходността по американските държавни ценни книжа намаля в четвъртък, а водещите индекси на Wall Street завършиха сесията на червено, след като новите данни за инфлацията засилиха очакванията, че Федералният резерв няма да бърза с разхлабването на паричната политика.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,6% спрямо януари, показват данни на Министерството на труда от четвъртък. Показателят се повишава с 1,6% спрямо февруари година по-рано, като това е най-големият годишен ръст от септември.

Така нареченият основен PPI, който изключва променливите категории на храните и енергията, напредва с 0,3% спрямо предходния месец и с 2% спрямо февруари 2023 г.

„Криптопазарите са една идея по-корелирани с американските фондови пазари в последно време, особено технологичния“ сектор, коментира Шълян Тан, президент на Arbelos Markets,  добавяйки, че ценовото представяне на криптовалутите е по-силно по време на часовете на азиатската търговия.

В интервю за Bloomberg Television главният инвестиционен стратег на Bank of America Corp. Майкъл Хартнет заяви, че пазарите показват характеристики на балон на фона на рекордите при Великолепната седморка (водещите седем технологични компании, бел. ред.) в технологичния сектор и криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още