IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът побеждава долара за мнозина аржентинци

Аржентинците търсят начини да преживеят рецесия и едно от най-високите равнища на инфлация в света

18:03 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Аржентинците купуват биткойни в опит да се предпазят от инфлацията в страната, достигнала 276%, вместо да бързат да разменят песо за долари – промяна в досегашната стратегия, която превърна страната в една от водещите за долари в света.

Покупките на биткойни в Аржентина, която е една от страните с най-голямо приемане на криптовалути в света, достигат най-високата си седмична стойност от 20 месеца на местната криптоборса Lemon – една от най-популярните сред инвеститорите на дребно.

Покупките на биткойни достигат най-високото си равнище от 20 месеца на борсата Lemon. Графика: Bloomberg LP Покупките на биткойни достигат най-високото си равнище от 20 месеца на борсата Lemon. Графика: Bloomberg LP

Аржентинците търсят начини да преживеят рецесия и едно от най-високите равнища на инфлация в света, докато новият президент Хавиер Милей прилага своята шокова терапия в опит да съживи икономиката. Размяната на песо за долари, едно от основните убежища в продължение на десетилетия, е загубила част от привлекателността си през последните два месеца. Масово използваният паралелен курс показва поскъпване на песото спрямо долара с 10% , а биткойнът увеличи стойността си с почти 60% в доларово изражение през същия период.

От Lemon са отчели почти 35 хил. потребителски трансакции за покупка на биткойни през седмицата до 10 март, което е двойно на седмичната средна стойност миналата година. Поведението им е било подобно на това на потребители на други водещи борси в Аржентина като Ripio и Belo.

Един от двигателите на поскъпването на песото през последните седмици е затягането на контрола от страна на Милей върху количествата валута в обращение – непозволявайки им да се увеличават, докато централната банка възстановява резервите си от долари.

Обемите в биткойни и етери са се увеличили десетократно от началото на 2024 г. спрямо същия период на миналата година при Belo, посочва главният изпълнителен директор Мануел Бодроа в телефонно интервю. Той отбелязва, че покупките в стейбълкойни – често свързани с фиатни валути като долара – са намалели до дял от 60% от 70% през същия период, тъй като поскъпването на биткойна е привлякло повече купувачи.

 „Потребителят решава да купи биткойни, когато виждат новините, че валутата поскъпва, докато стейбълкойнът е по-прагматичен и в много случаи използван за трансакционни цели, като средство за извършване на плащания в чужбина“, коментира Бодроа.

Аржентина е едва от двете водещи страни в света, наред с Русия, по изпращане на американски доларови банкноти, според данни от документ от 2012 г. на Федералния резерв. От пресслужбата на Фед за Ню Йорк са отказали да предоставят на Bloomberg по-актуални данни. Спестяващите потребители в южноамериканската страна държат около 200 млрд. долара в американската валута – сума, която е надмината само от самите САЩ и Русия, показва анализ на аржентинския икономист Николас Гадано на база на данни от централната банка.

В същото време налице е петкратно увеличение на докладите за криптоизмами през февруари, според Bitcoin Argentina – основната неправителствена организация в страната за сектора.

„Отчаянието на аржентинците да изкарат до края на месеца и да не изгубят спестяванията си ги кара да взимат прибързани решения, без да оценяват риска, превръщайки се в лесна плячка за измамници“, коментира Габриела Батиато, главен юрист на Bitcoin Argentina.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още