IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за една от най-лошите си седмици тази година

Минути преди 16 ч. българско време монетата поевтинява с 5,5% за денонощието до 63 389 долара

16:19 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна изтри около 10% спрямо последния си рекорд на фона на отслабващия апетит към спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF). Стратези на JPMorgan Chase предупредиха, че поевтиняването може би има още накъде да се движи.

Групата на десетте спот биткойн ETF-а е напът да запише най-големия си седмичен отлив на капитал от пускането си на 11 януари. В същото време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация също се готви да изпрати една от най-лошите си седмици в годината след 4-процентен спад в цената.

Минути преди 16 ч. българско време монетата поевтинява с 5,5% за денонощието до 63 389 долара.

Седмичното изменение в цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP Седмичното изменение в цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP

Биткойнът все още изглежда, че се намира на територията на свръхпокупките, коментират стратезите на JPMorgan.

„Темпът на нетни приходи към спот биткойн ETF-ите се е забавил подчертано, като миналата седмица се наблюдава значителен отлив“, посочват стратезите. „С наближаването на разполовяването (събитие веднъж на четири години, при което възнаграждението в биткойни за копачите намалява наполовина, бел. ред.) това прибиране на печалба е по-вероятно да продължи“, допълват те.

Миналия месец от банката предвидиха, че цената на биткойна може да се свие обратно до 42 хил. долара след април, докато еуфорията около разполовяването затихва.

Само от понеделник до четвъртък нетно 836 млн. долара са били изтеглени от ETF-ите, което отразява отлива от Grayscale Bitcoin Trust и умерения приток на средства за конкурентните инструменти.

От пускането си насам продуктите общо са привлекли нетен капитал от 11,3 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. Grayscale Bitcoin Trust, който бе преобърнат в ETF, но съществуваше под друга форма преди това, отчете отлив на средства от 13,6 млрд. долара.

Въпреки че цената на биткойна стигна рекорд от 73 798 долара на 14 март, ентусиазмът сред инвеститорите на дребно може би отслабва, посочва Наийм Аслам, главен инвестиционен директор на Zaye Capital Markets.

„Разполовяването е почти тук и ако това събитие не успее наистина да поддържа инерцията, тогава това значи, че ще се изправим пред сериозна корекция, което означава, че цената може да падне под 50 хил. долара“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още