IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се завърна в полето на 70-те хиляди долара въпреки отлива на капитал от ETF-ите

Повечето дигитални активи са на зелено от понеделник. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 6,3% за денонощието

10:11 | 26.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн ентусиастите изглежда не се притесняват от отлива на капитал през миналата седмица от спот борсово търгуваните фондове (ETF) – цената на монетата отново е над 71 хил. долара.

Повечето дигитални активи са на зелено от понеделник. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 6,3% за денонощието до близо 71 253 долара минути след 9:30 ч. българско време. За първи път криптовалутата минава прага от 70 хил. долара от повече от една седмица. Етерът прибавя 5,9% до близо 3667 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Почти 900 млн. долара са били изтеглени от биткойн ETF-ите миналата седмица, продължение на отлива от Grayscale Bitcoin Trust и умерения интерес към останалите инструменти като тези на BlackRock и Fidelity Investment. Групата от десет фонда отбеляза една от най-лошите си седмици от началото на годината, когато получиха разрешение за търговия.

Въпреки отлива на средства изглежда, че пазарът е готов да се възползва от поевтиняването и да купува, посочва Натаниел Коен, съосновател на хедж фонда за дигитални активи INDIGO Fund.

Новото търсене от биткойн ETF-ите е основният двигател зад историческото рали на най-старата криптовалута през тази година. Силният прилив на средства донесе нова порция оптимизъм. Но значителният отлив през миналата седмица накара мнозина трейдъри да се защитят от по-ниски цени, като също така доведе и до значителни ликвидации на бичи залози на фючърсния пазар.

Акциите на свързаните с криптосектора компании също поскъпнаха в сесията в понеделник. MicroStrategy прибави към цената си близо 22%, криптоборсата Coinbase Global напредна с 9,5%, а компанията за добив Marathon Digital с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още