IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от потребителите очакват биткойнът да поевтинее под 20 хил. долара тази година

Около 40% от респондентите в проучване са убедени, че биткойнът ще се развива през идните няколко години, но 38% очакват да изчезне, става ясно от анкета на Deutsche Bank

14:55 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителите са разединени по отношение на бъдещето на биткойна, като според една трета в проучване на Deutsche Bank цената ще падне под 20 хил. долара до края на годината.

Това ще е спад от около 50 хил. долара спрямо настоящите цени и ще върне монетата на равнища, наблюдавани последно по време на мечия пазар през 2022 г. Според само 10% от над 3600 анкетирани души цената на биткойна ще е над 75 хил. долара до края на декември, съобщава Bloomberg.

Около 40% от респондентите са убедени, че биткойнът ще се развива през идните няколко години, но 38% очакват да изчезне. В същото време по-малко от 1% смятат криптовалутите за краткотрайна мода, става ясно от допитването, проведено през март.

Минути след 12 ч. българско време цената на най-старата криптовалута намалява с 2% за денонощието до 70 605 долара. Тя достигна абсолютен връх от 73 798 долара в средата на март. Поскъпването на монетата от 67% от началото на годината изпреварва ръстовете при други традиционни активи като акции и злато.

Приливът на свеж капитал към пуснатите в началото на годината спот биткойн борсово търгувани фондове подкрепиха цената и засилиха очакванията, че търсенето на монетата ще се увеличи. В същото време критиците продължават да настояват, че криптовалутите нямат присъща стойност и са изцяло спекулативен актив.

От Deutsche Bank посочват, че според 52% от респондентите криптовалутите ще са „важен клас активи и метод за платежни трансакции“ в бъдеще. За сравнение, по-малко от 40% от анкетираните бяха на това мнение в септемврийското допитване, посочва Ройтерс.

Според анализаторите на Deutsche Bank очаква се цените на биткойна да бъдат подкрепени от предстоящото разполовяване (намаляване на половина на възнагражденията в биткойни за копачите, бел. ред.), както и регулациите, намаляването на лихвите от централните банки и очакваното регулаторно одобрение на спот етер борсово търгувани фондове.

„Наблюдава се много продължителна инерция, която идва на пазара от предстоящото разполовяване“, коментира Виктория Билс, главен инвестиционен стратег на Banrion Capital, по Bloomberg Radio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още