IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Господстващото положение на биткойна на криптопазара достига 3-годишен връх

Към края на миналата седмица биткойнът е отговарял за почти 55% от пазара на виртуални валути в размер на 2,4 трлн. долара

20:15 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерството на биткойна в криптосектора достигна тригодишен връх, отразявайки силното търсене на американските спот борсово търгувани фондове (ETF-и), както и по-турбулентния период за по-малките монети.

Към края на миналата седмица биткойнът е отговарял за почти 55% от пазара на виртуални валути в размер на 2,4 трлн. долара – равнище, достигнато за последно през април 2021 г., показват данни на CoinMarketCap, цитирани от Bloomberg. На второ място по дял е етерът, следван от стейбълкойна тетер,  монетата на най-голямата борса в света Binance - BNB, и соланата.

Делът на биткойна от общата криптопазарна капитализация е най-голям от април 2021 г. Графика: Bloomberg LP Делът на биткойна от общата криптопазарна капитализация е най-голям от април 2021 г. Графика: Bloomberg LP

Търгуваните от вече три месеца ETF-и са натрупали активи под управление за около 56 млрд. долара, записвайки един от най-успешните дебюти в категорията на фондовете.

Интересът тласна цената на биткойна до абсолютен рекорд от 73 700 долара в средата на март. И макар цената на монетата да е отстъпила с приблизително 6% оттогава, друг индекс на по-малките дигитални активи потъна с над 30%.

Институционално търсене

Средствата на институционалните инвеститори в американските ETF-и доведоха до силното представяне на биткойна спрямо останалата част от пазара, коментира Бенджамин Селермайер, директор в Magnet Capital.

Индексът Bloomberg Galaxy Crypto е нараснал повече от три пъти от началото на миналата година, възстановявайки се от мечия пазар през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още