IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът започва новата седмица след разполовяването с цена над 66 хил. долара

Таксите за трансакции поевтиняват значително, след като достигнаха нови рекорди през уикенда

10:51 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът започва новата седмица със стабилни ръстове при цена от над 66 хил. долара, след като таксите за трансакции в системата значително се понижиха след разполовяването.

Цената на най-старата криптовалута нараства с близо 2% за денонощието до 66 367 долара към 10 ч. българско време. Етерът също е на зелено с ръст на цената от 1,4% до 3222 долара. Соланата и рипълът прибавят към стойността си съответно 2,5% и 1,1%.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Данни на Mempool.space показват, че трансакциите със среден приоритет струват 8,48 долара, докато тези с висок приоритет – 9,32 долара, съобщава CoinDesk.

Веднага след разполовяването те достигнаха пик от съответно над 146 долара и 170 долара. Причина стана силният интерес към пуснатия едновременно с разполовяването протокол Runes, който позволява създаването на нови дигитални монети върху най-старата и най-голяма блокчейн система и който донесе нови приходи за миньорите.

На 20 април, когато се състоя разполовяването и пускането на Runes, средната такса за трансакция е била в размер на 127,97 долара. Това е повече от седем пъти средната такса ден по-рано и приблизително двойно на предишния рекорд отпреди три години.

Общо приходите за миньорите, които включват възнагражденията за обработен блок и таксите за трансакции, нараснаха до рекордните 107,8 млн. долара за един-единствен ден, посочват от YCharts.

Разполовяването, което се случва веднъж на всеки четири години, е част от оригиналната система на работа на биткойна, създадена от Сатоши Накамото, и цели да подсили устойчивостта на криптовалутата на фактори като инфлацията с намаляващия си темп на добив.

Пускането на Runes беше също дългоочаквано, тъй като зад протокола стои Кейси Родамор – разработчика на популярните Ordinals, които при пускането си миналата година бяха нов начин за създаване на незаменяеми токени (NFT) върху биткойна, което преди това не беше възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още