IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След разполовяването: търсенето на биткойни може да стане 5 пъти по-голямо от предлагането

Според Bitfinex стойността на общия брой нови монети, прибавяни към снабдяването ежедневно, ще спадне до 30 млн. долара

11:13 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Скорошното разполовяване на биткойна, при което възнаграждението в монети за копачите намаля наполовина, може да доведе до значително изменение на пазара. То може да се изразява в това, че търсенето ще стане пет пъти по-голямо от предлагането, става ясно от актуален анализ на криптоборсата Bitfinex, цитиран от CoinDesk.

В събота бе осъществена актуализацията, в рамките на която наградата за извършена работа за миньорите бе намалена от 6,25 биткойна на 3,125 биткойна. Според Bitfinex това означава, че стойността на общия брой нови монети, прибавяни към снабдяването ежедневно, ще спадне до 30 млн. долара. Това е значително намаление, равняващо се на пет пъти по-малко от среднодневното търсене за американските спот борсово търгувани фондове (ETF).

Новото снабдяване на пазара ще се равнява на приблизително 40-50 млн. долара на базата на тенденциите на издаване, като сумата се очаква да намалее с времето до 30 млн. долара на ден, посочват анализаторите на Bitfinex.

„Среднодневният нетен поток от спот биткойн ETF-ите засенчват тази сума с над 150 млн. долара, въпреки че потоците станаха по-умерени и дори отрицателни през последните седмици“, посочват още анализаторите.

Ограничаването на предлагането вече започна. От разполовяването насам броят нови монети, прибавяни към снабдяването дневно, е намалял до 450 биткойна (близо 30 млн. долара) от средната си стойност за последните четири години отпреди това – 900 биткойна, показват данни на Glassnode.

На 11 януари започнаха да се търгуват в САЩ дългоочакваните спот биткойн борсово търгувани фондове, които позволиха на инвеститорите да получават експозиция към криптовалутата, без директно да притежават монети. От Bitfinex работят с предположението, че среднодневните капиталови потоци от пускането на инструментите ще останат постоянни през идните месеци.

И макар тепърва това да става ясно, продажбите на монети от миньорите може да се забавят. Те продаваха активно през месеците до разполовяването, за да финансират подмяна на оборудване в опит да си гарантират устойчивост на операциите. Според данни на Glassnode през шестте месеца преди разполовяването броят на монетите, съхранявани в портфейли, свързани с миньори, е намалял с над 18 хил. биткойна до 1,82 млн. биткойна.

Също така, според Bitfinex, инвеститорите поемат все по-често директен контрол върху монетите си. Анализаторите на компанията посочват, че налице са пикове в отлива от криптоборсите, невиждани от януари 2023 г., което предполага, че мнозина инвеститори преместват монетите си на т. нар. студено съхранение (портфейли без постоянен достъп до интернет, бел. ред.) в очакване на ново покачване на цените.

Минути след 11 ч. българско време биткойнът се разменя при цена от 66 641 долара, което е ръст от 0,8%, опровергавайки очакванията за ценова корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още