IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen запази прогнозите си, но предупреди за енергийна несигурност в Европа

Компанията отчете спад на оперативната печалба преди еднократните ефекти от 27,7%

10:04 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Автомобилната компания Volkswagen потвърди насоките си за годината в четвъртък, след като проблемите в снабдителните вериги на неща от кабели до чипове са намалели. Производителят обаче предупреди, че войната в Украйна и заплахите за европейските енергийни доставки са надвиснали над второто полугодие, съобщава Ройтерс.

Компанията отчете спад на оперативната печалба преди еднократните ефекти от 27,7% до 4,7 млрд. евро през второто тримесечие въпреки ръст от 3,3% на приходите, тъй като отрицателните ефекти от трансакции за хеджиране на стоки са натежали на резултатите.

През първите шест месеца на годината компанията е записала ръст от 16,1% на оперативната печалба до 13,2 млрд. евро.

„Групата очаква продуктовият микс да се нормализира през втората половина на годината, тъй като ситуацията с полупроводниците се нормализира и компанията печели от силни предварителни поръчки“, заяви главният финансов директор Арно Антлиц.

Антлиц трябва да поеме ролята на главен оперативен директор на Volkswagen от 1 септември заедно със сегашната си позиция, когато ще влязат в сила промени във висшия мениджмънт, обявени миналия петък. В рамките на тези промени бе обявено и че главният изпълнителен директор Херберт Дийс ще бъде отстранен и на негово място ще застане главния изпълнителен директор на бранда Porsche Оливер Блуме.

Volkswagen заяви през април, че войната в Украйна може да постави годишните му прогнози под въпрос, но ги запази оттогава насам, очаквайки продажбите да се увеличат с 8-13%, маржът на оперативната печалба да е 7,0-8,5%, а ръстът на доставките да е 5-10%.

Продажбите са се свили с около една пета през първата половина на годината, като Европа е най-тежко ударена на фона на проблемите с веригите на доставки, свързани с войната в Украйна.

Особено в Европа несигурността около енергийните доставки съществува“, заяви производителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още