IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla поевтиняват след задействането на сплита три към едно

От началото на годината книжата на производителя на електромобили са поевтинели с 16%

22:11 | 25.08.22 г.
Компанията за електромобили е шестата от индекса S&P 500, която прави сплит на акциите си тази година. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Компанията за електромобили е шестата от индекса S&P 500, която прави сплит на акциите си тази година. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Книжата на Tesla поевтиняват в четвъртък, след влизането в сила на сплита три към едно, обявен от най-високо оценяваната автомобилна компания в света, за да привлече инвеститори на дребно, предава Ройтерс.

Цената на акциите на производителя на електромобили, ръководен от Илон Мъск, започна търговията на ниво от 302 долара и спадна до 293 долара в началото на сесията.

Вторият сплит на акциите на Tesla от много години насам следва тези на други компании с висок растеж, включително Amazon.com и компанията-майка на Google Alphabet. Той показва нарасналата нужда от диверсифициране на базата от инвеститори.

Сплитът на акциите „със сигурност е по-привлекателен за инвеститорите на дребно и прави вариантите им по-достъпни“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в компанията B. Riley.

„Инвеститорите на дребно със сигурност са много важен контингент за Tesla и днешният сплит на акциите на практика е признаване на този факт“, допълва той.

Базираната в Остин Tesla дебютира с цена на акциите от 17 долара през 2010 г., след което те поскъпнаха неимоверно и се търгуваха за над 2000 долара във връхната си точка, превръщайки компанията в една от най-високо оценените на Wall Street. За дребните инвеститори е трудно да залагат на компании с висок растеж.

През август 2020 г. компанията реши да направи сплит на акциите си пет към едно и премина прага на пазарна капитализация от 1 трлн. долара през 2021 г.

Книжата на компанията бяха на ниво от 891,29 долара в сряда преди влизането в сила на сплита три към едно.

Производителят на електромобили е шестата компания от индекса S&P 500, която прави сплит на акциите си тази година, казва Хауърд Силвърблат, старши индекс анализатор за индексите  S&P и Dow Jones.

Цената на акциите на компанията намаля с около 11%, след като през март тя обяви планове да увеличи броя на акциите си.

Сплитът на акциите не засяга фундаментите на компанията, а улеснява индивидуални инвеститори, които се стремят към дребна търговия. Но ползите от сплита на акциите стават по-неясни, тъй като брокерски компании позволяват на клиенти да купуват части от акция на компания.

От началото на годината книжата на Tesla са поевтинели с около 16%, тъй като притесненията от агресивните повишения на лихвите в САЩ и геополитическата несигурност предизвикаха разпродажби на акции на компании с висок растеж.

Новият сплит три към едно означава, че притежателите на акции ще получат две допълнителни акции за всяка, която са притежавали към 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още