IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18 плажа и едно пристанище у нас получиха "Син флаг"

Доброволната сертификационна програма поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища

11:11 | 27.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт "Син флаг" в България за 2022 г., съобщи БТА по информация от Българското движение "Син флаг".

През 2022 г. с престижния световен стандарт в България са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и Марина "Диневи".

Програмата "Син флаг" е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) - неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българското движение "Син флаг".

Стартирала като европейска инициатива само в десет държави през 1987 г. в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, кампанията "Син флаг" обхваща вече около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието.

Благодарение на Българското движение "Син флаг" сини флагове се веят по българските плажове от 1995 г., когато е награден първият плаж в България - този на Слънчев бряг. Тъй като Българско Движение "Син флаг" е първата организация-член извън Обединена Европа още от 1993 г., това е и първият флаг извън тези страни, като с приемането на България Фондацията за екологична образование за първи път се отваря и за други страни.

Самата награда "Син флаг" е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят.

За да го заслужат, управляващите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.

Сертифицирането по Програмата "Син флаг" е шанс плажовете и марините да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да се сравнят с подобни курорти. Участието в "Синия флаг" е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите.

През 2021 г. 13 плажа и едно яхтено пристанище бяха постигнали световния стандарт "Син флаг в България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zepter
преди 1 година
Слънчев бряг, кажи честно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още