IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият български научноизследователски кораб отплава за Антарктида

"Изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент", коментира проф. Христо Пимпирев

15:51 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” се отправи на първата си научна мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида. Той отплава точно в 14 часа от пристанището във Варна, предаде БГНЕС.

На борда на кораба са екипажът и пътниците от антарктическата ни експедиция.

От Варна корабът се отправя към Картахена, след това през Гибралтар, откъдето ще излезе в Атлантическия океан и Аржентина, а последната точка е остров Ливингстън, което ще стане в средата на февруари.

Антарктиците ни ще останат там около месец в рамките на 31-ата българска антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев.

"Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент", каза за мисията на кораба проф. Христо Пимпирев.

Капитан на кораба е капитан втори ранг Николай Данаилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още