IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко пари трябват, за да сте богати? Според американците 2,2 млн. долара

48% от респондентите в проучване посочват, че вече се чувстват богати със средно нетно състояние от едва 560 хил. долара

18:01 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За да сте богат човек в САЩ, ще ви трябват 2,2 млн. долара.

Това показва проучването на Charles Schwab за 2023 г. Modern Wealth Survey, публикувано във вторник и цитирано от Bloomberg. В него участниците са попитани каква нетна сума трябва да има човек, за да се смята за богат.

Въпреки значителната сума 48% от респондентите посочват, че вече се чувстват богати със средно нетно състояние от едва 560 хил. долара. Също така обратно на тезата, че младите имат затруднения с парите, чувството за богатство е било най-често срещано сред т. нар. милениъли (поколението Y – родените между средата на 80-те и средата на 90-те, бел. ред.) и Поколението Z (родените след средата на 90-те, бел. ред.) със съответно 57% и 46%. В същото време едва 41% от анкетираните представители на поколението Х (родените от средата на 60-те до началото на 80-те, бел. ред.) и 40% от бейби бумърите (родените от средата на 40-те до средата на 60-те, бел. ред.) се имат за богати.

Тези данни показват колко трудно е определянето на това какво означава да си богат в Америка. На фона на растящите главоломно цени на жилищата и ускоряващата се инфлация са необходими все повече и повече средства, за да се чувства човек финансово подсигурен, особено в градове с високи разходи за живот. Покупателната способност на шестцифрена заплата е различна в различните части на страната, като в същото време индивидуални обстоятелства като размер на жилището, собственост на имот, дългове и др. могат да се отразят значително на финансовото здраве.

„Има го този парадокс, че хората определят богатството различно за себе си и за другите“, коментира Роб Уилямс, управляващ директор за финансово планиране и управление на богатството в Charles Schwab. „Когато попитате някого за сума долари, те не я поставят в контекста на остатъка от живота си и финансовото си здраве“, допълва той.

Доколко богати се чувстват хората, зависи и от техните връстници. Почти половината от респондентите в проучването посочват, че това да могат да си позволяват сходен начин на живот с връстниците им, ги кара да се чувстват богати. Също така над една трета от тези, които използват социални мрежи, казват, че сравняват начина си на живот с това, което семейството и приятелите им публикува онлайн. Това е особено вярно за милениълите и поколението Z.

Процент на хората, които казват, че да имат сходен начин на живот с връстниците им ги кара да се чувстват богати. Графика: Bloomberg Процент на хората, които казват, че да имат сходен начин на живот с връстниците им ги кара да се чувстват богати. Графика: Bloomberg

Но въпреки всичко богатството не е само нетно състояние за мнозина американци. Близо две трети от анкетираните респонденти посочват, че добрите отношения с любимите хора са повече богатство, отколкото просто това да имат много пари. Също така 70% казват, че богатството е по-скоро човек да не се притеснява за пари, отколкото да има голяма сума в банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още