IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатични активисти блокираха пътя за фестивала Burning Man

Те протестират срещу масовото ползване на еднократна пластмаса на събитието и срещу пристигащите с частни самолети

17:40 | 29.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Четирима климатични активисти са арестувани в Невада, САЩ, след като блокираха магистралата към фестивала Burning Man за повече от час, настоявайки организаторите да забранят частните самолети, еднократната пластмаса и неограниченото ползване на енергия на събитието, пише Bloomberg.

Група протестиращи от Extinction Rebellion, Rave Revolution и Scientist Rebellion се оковаха с вериги за ремарке от другата страна на пътя, а надписите им гласяха: „Майката Земя се нуждае от нашата помощ“ и „Промяна на системата“. Всичко това предизвиква гняв сред посетителите на фестивала и полицията, като един полицай премина с автомобила си през блокадата, като на косъм пропусна активистите, съобщи Guardian.

След като започва като неформално събиране в Сан Франциско през 1986 г., Burning Man прераства в огромно събитие с много пари и знаменитости, които го посещават в последните години. Фестивалът увеличи въглеродния си отпечатък до 100 хил. тона въглероден двуокис годишно, сочи пътната карта за устойчивост на фестивала, публикувана през 2019 г.

Въпреки амбициите на организаторите на събитието то да стане въглеродно отрицателно до 2030 г. и ангажимента на основателите „да не оставят следи“, климатичните активисти смятат, че не се прави достатъчно, за да се компенсира притока на кемпери и частни самолети, които събитието привлича. Те са недоволни и от множеството пластмаса за еднократна употреба на фестивала и от факта, че посетителите все повече разчитат на климатици, за да се охлаждат от горещините в пустинята.

„Burning Man привлича елита на елитите да купонясва и да се преструва, че е в безкласово общество без пари“, коментира Томи Диаконо, основател на Rave Evolution. „Но повече частни самолети от всякога летят до фестивала. Изгаряме пропан за забавление. Климатизираните части стават все по-големи всяка година“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Е те тези,дето пристигат с частни самолети, често са най-големите климатични активисти.Като Лео ди Каприо например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
РамбоСилек
преди 7 месеца
Там няма ЕДИН да не се друса! Една бомбичка (някой луд, има ги в изобилие там) и половината Америка си е решила проблема с наркоманите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
"събитието да стане въглеродно отрицателно до 2030 г" как ще стане тва бе, безмозъчни тварри? Ще си носят въглерододвуокисоуловителни раници ли посетителите? И ПАК ТАЯ 2030 г АБЕ ЗАЩО ВСИЧКО ВОДИ КЪМ 2030?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
Много хубаво ги опухаха. АЙйяяаяяайюй ни сме вайълент уаяиеяа мммайчицата ви жалка шшиббани платени безмозъчни терористчета. Блокирайте частните самолети на милиардерите и тогава се обадете пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още