IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона е най-добрият град в света за работа по време на ваканция

За целите на изследването компанията за гъвкави работни места IWG е оценила 26 града в света

09:56 | 30.08.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Популярността на работата по време на пътуване нарасна рязко благодарение на възможностите за отдалечена и хибридна работа. Ако искате да си вземете „уъркейшън“ (от англ. думи work – работа, и vacation – ваканция – бел. ред.), Барселона е идеалната дестинация, пише CNBC.

Това показва допитване на компанията за гъвкави работни пространства IWG, която е сравнила 26 града по света и ги оценила по скала от едно до десет в категориите климат, култура, места за настаняване, транспорт, храна и напитки, щастие, широколентов интернет, наличност на гъвкави работни пространства.

„Категориите бяха избрани, за да се оцени оптималната среда за работа в чужбина, включително основни изисквания за добър живот“, коментира Дарън Роджърс, мениджър на IWG за Сингапур.

„Има и фактори, които могат да повлияят на производителността, като широколентов интернет и наличие на гъвкави работни пространства“, допълва той.

Барселона, която е известна с активната си културна сцена и почти целогодишното слънце, е водещият избор на хората, които „търсят съвършената комбинация от работа и забавления“, отбелязва IWG.

Компанията е провела допитване и сред над 1000 души, работещи хибридно, което е установило, че почти три пети (57%) са били на „уъркейшън“ през последната година, т.е. удължили са ваканцията си, като са работили от чужбина.

„Хоризонтите на днешните служители вече не са ограничени до собствените им страни“, отбелязва Роджърс.„Виждаме, че служителите по света наистина ценят възможността да удължават ваканцията си с уъркейшън и в замяна работодателите също се възползват благодарение на силно ангажираните, доволни и продуктивни екипи“, допълва той.

Водещи градове за работа от разстояние

Изследването е установило, че скоростта на интернет е водещият фактор за дигиталните номади, изпреварвайки разходите за живот и времето.

„Ръстът на хибридната работа сега позволява на служителите да работят отвсякъде, откъдето могат да бъдат най-продуктивни, дори това да е чужбина“, казва Роджърс. „Това се случва благодарение на облачните технологии, които изискват надеждна, висококачествена интернет връзка“, допълва той.

Сингапур получава най-висока оценка за скорост на интернет (9), следван от Ню Йорк с 8,5 и Хонконг с 8. В същото време двата водещи града в общата класация Барселона и Торонто са получили особено високи оценки в категориите скорост на интернет и цени на жилищата.

В десетката попадат още Пекин, Милано, Ню Йорк, Рио де Жанейро, Амстердам, Париж, Джакарта и Лисабон.

Средният наем на жилище на месец в Барселона е 1158 долара, а в Торонто цената достига 1768 долара спрямо цели 3632 долара в Ню Йорк, най-скъпия град за наемане на жилище в класацията.

Привлекателността на Барселона

Привлекателността на Барселона се дължи също на „уникалната комбинация от слънце, море и космополитна атмосфера“, отбелязва IWG.

Според изследването испанският град се представя добре от гледна точка на цена на транспорта и има „относително ниски разходи за живот“ в сравнение с други популярни европейски градове. Чаша кафе в Барселона струва средно 2,68 долара спрямо 4,92 долара в Лос Анджелис и 4,57 долара в Пекин, сочат данните на IWG.

Освен че има сравнително достъпни жилища под наем Торонто получава високи оценки и за щастие и „многобройни гъвкави работни площи“, показва изследването.

„Най-големият град в Канада предлага разнообразни преживявания за дигитални номади, като над 25% от града са покрити с гори, а внушителните 18% са посветени на паркове, така че там можете да намерите изобилие от зелени площи за отдих насред оживена градска среда“, сочи изследването.

Испания и Канада въведоха нови програми за дигитални номади миналата година и те се харесват на служители, които могат да работят отвсякъде.

Пекин, който допълва топ три е също така най-добрият азиатски град за работа по време на ваканция. „Той се представя особено добре“ в категории като култура, места за настаняване и транспортни разходи, отбелязва IWG.

В града има общо 1484 галерии и музеи, което го поставя на второ място по този показател след Ню Йорк. Наемът на жилище достига средно 1204 долара на месец, сочи изследването.

„Първокласната арт сцена в града с многобройни галерии и културни обекти предлага забележителни преживявания за пътуващите, които искат да се докоснат до богатото наследство и съвременни иновации на Китай“, отбелязва IWG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още