IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултрабогатите хора намаляват най-бързо в Азия и Европа

Северна Америка остава водещ регион в света за супербогаташи

16:37 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Населението на Азия с ултрависоко нетно богатство е намаляло с около 10,9% миналата година, най-големият регионален спад в света, сочат данни на компанията Altrata, цитирани от CNBC.

„Ултрабогатото население на Азия е намаляло с 11% през 2022 г., най-много от всички региони, до 108 370 души“, сочи докладът. Авторите му отдават спада на строгата COVID блокада в Китай, войната в Украйна и нарушените регионални вериги за доставка.

Технологични пазари като Южна Корея и Тайван са понесли най-големия удар върху износа и потреблението заради войната, сочат данните на компанията.

Хората с ултрависоко нетно богатство са тези, чието нетно състояние надхвърля 30 млн. долара, отбелязват авторите на доклада. Общото нетно богатство на супербогаташите в Азия е достигнало 12,13 трлн. долара спрямо 11,73 трлн. долара в Европа.

Старият континент е на второ място сред най-слабо представящите се региони със спад от 7,1% до 100 850 души с ултрависоко нетно богатство. „Преките последици“ от нашествието на Русия в Украйна са от основно значение, сочи докладът.

Инфлационните сътресения заради използването от Москва на енергийните доставки като оръжие на фона на зависимостта на Европа от тях е увеличило рисковете, а нарушаването на веригите за доставка е довело до спада.

Северна Америка, която е най-големият пазар за ултрабогаташи в света с комбинирано нетно богатство от 16,47 трлн. долара, е отбелязала спад с 4% до 142 990 души с ултрависоко нетно богатство, сочи докладът.

Спадът се дължи основно на агресивния цикъл на повишаване на лихвите от Федералния резерв в САЩ. Фед започна агресивната си кампания по вдигане на основната лихва през март 2022 г., след като инфлацията се ускори до най-високите си нива от 40 години насам.

Близкият изток, Латинска Америка и Карибите са отчели силен ръст в броя на хората с ултрависоко нетно богатство. Близкият изток е записал повишение с 15,7% на ултрабогатото си население главно благодарение на силния ръст на цените на суровините, а Латинска Америка и Карибите са отчели повишение от по 17,5 на сто.

„Всички най-големи пазари на богатство са големи износители на суровини, затова регионалните портфейли с активи са били подкрепени от подобрените условия за търговия благодарение на по-високите цени“, пишат авторите на доклада.

От топ десет на локациите, посочени в доклада, включително САЩ, Китай и Хонконг, само Индия отчита ръст на хората с ултрависоко нетно богатство.

„Индия беше сред най-бързо развиващите се икономики през 2022 г. и това е допринесло за ръста с 3% на населението с ултрависоко нетно богатство“, отбелязва Altrata. Индийската икономика се разшири със 7,8 на сто през второто тримесечие, най-бързия темп на растеж от една година насам.

На глобално равнище ултрабогатото население е намаляло с 5,4%, първи годишен спад от четири години насам.

„Най-високият от едно поколение насам ръст на инфлацията предизвика агресивно затягане на паричната политика за първи път от над десетилетие“, отбелязва Altrata и допълва, че това е довело до преоценка на риска и възвръщаемостта на капиталовите пазари.

Въпреки волатилността през последно време компанията очаква ръст на ултрабогатото население в света през идните пет години – от 395 070 на 528 100 души, като посочва значителните ръстове в Азия. Очаква се Северна Америка да запази позицията си на водещ регион за супербогатащи в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още