IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически лица и AI са сред най-търсените термини в Google у нас тази година

Наградената с Booker „Времеубежище“ на Георги Господинов е най-търсената книга от българите

16:25 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

„Земетресение” е бил най-търсеният термин в България в търсачката Google през 2023 г. вследствие на големия брой подобни природени събития, случили се както по света, така и в региона. На второ място е „Избори 2023", а имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел също са в топ 10, показва традиционният годишен списък на Google с най-търсените думи по света и у нас.

Актуалните световни събития, включително войната в Израел и Палестина, привлякоха голямо внимание у нас, така че и двата термина са сред най-търсените през 2023 г. Сочената за най-щастливо животно в света, австралийската куока, е привлякла интереса на българите, което я нарежда на почетното девето място в класацията. 

Политически лица преобладават при най-търсените български личности през годината, като класацията се оглавява от кандидата за кмет на столицата Ваня Григорова. Място в челната десетка намират и шампионката по шах Нургюл Салимова, певицата Керана, Васил Божков и Иван Гешев.

На първо място сред книгите е отличената с престижната международна награда Booker книга „Времеубежище“ на Георги Господинов, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова.

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите „Опенхаймер” и „Барби” се нарежда българската лента „Чалга“. А най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 година. Очакваният концерт на Ед Шийрън заема второ място, а челната тройка се допълва от концерта на Графа. Разнообразните стилови предпочитания на българите проличават в класацията, в която място намират концертите на Николина Чакърдъкова, Софи Маринова, група „Молец” и пианиста Евгени Генчев.

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори. Тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният „Мач на надеждата“, организиран от бившия капитан на националния отбор Стилиян Петров. 

Гореща тема тази година, когато се разглеждат термини, свързани с технологии, игри и мобилни устройства, е изкуственият интелект, за който мненията все още са разделени. В тази категория най-търсеният термин е ChatGPT, а платформата „Дигитална раница“ на Министерство на образованието, както и системата за ранно известяване BG-ALERT също са в топ десет на търсенията.

Предпочитаните рецепти, правописни затруднения, въпросите „как” и „колко струва”, както и определения на понятия като „инфлация”, „свръхпечалба” и „интимна връзка”, може да намерите в пълните списъци по категории по-долу:

 

Най-търсените за всички времена

Тази година Google празнува 25-ия си рожден ден и по този повод разглежда тенденциите, които са предизвикали общото любопитство през годините: най-търсените хора, места и неща за всички времена.

Футболът, най-търсеният спорт в света, и Кристиано Роналдо, най-търсеният спортист, демонстрират любов към играта, която надхвърля границите. Най-търсеният автор на песни е Тейлър Суифт, а най-търсеният емотикон - „сърце". Споделена човечност се вижда и в най-търсеното запитване „как да помогнем": как да помогнем на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още