IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cineworld обмисля обявяване на банкрут

Операторът на кина има нетен дълг от 8,9 млрд. долара към края на 2021 г.

13:18 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вторият по големина оператор на киносалони в света Cineworld обмисля възможността да обяви банкрут, изпитвайки трудности да намали дълга си, който нарасна силно по време на пандемията, предупреди той в понеделник.

Собственикът на кината Regal в САЩ и веригата Cinema City в България, който има нетен дълг от 8,9 млрд. долара към края на 2021 г., заяви миналата седмица, че липсата на хитови заглавия държи зрителите далеч от кината, а това влияе на паричните му потоци, съобщава Ройтерс.

Базираната във Великобритания компания, която все още се възстановява и от проваленото придобиване на свой канадски конкурент, имаше пазарна стойност от само 56 млн. паунда при затварянето на борсите в петък.

Компанията вече заяви, че търси начини потенциално да преструктурира баланса си и каза в понеделник, че една от възможностите е обявяването на банкрут по Глава 11 в САЩ.

Акциите на вписаната в Лондон компания се сринаха до рекордно дъно в петък, след като Wall Street Journal първи съобщи за потенциалната стъпка.

„Cineworld очаква да поддържа дейността си както обичайно преди и след всяко подаване“ на документи, каза компанията в понеделник.

Тя заяви, че води преговори с много от основните си заинтересовани страни, включително кредитори и юридически и финансови консултанти, и повтори, че всяка сделка за намаляване на дълга ще доведе много значително понижаване на съществуващите дялови участия.

Въпреки че оцеля през пандемията, сега възстановяването на Cineworld е застрашено от краткосрочната липса на високобюджетни филми и популярността на онлайн стрийминг услугите. AMC Entertainment също отбеляза трудно трето тримесечие заради слабата серия филми.

Cineworld, която преди две години се отказа от план да придобие конкурента си Cineplex, е и в средата на правен спор с канадската компания, която иска компенсации за 1,23 млрд. канадски долара (946 млн. долара) заради нанесени вреди от отказа от сделка.

През годините Cineworld се разшири глобално с придобивания, включително покупката на Regal Entertainment за 3,6 млрд. долара през 2017 г.

Компанията има задължения за плащания към недоволни бивши акционери на Regal, което допълнително притиска финансите ѝ.

Акциите на Cineworld се търгуваха волатилно в началото на деня, на цена от около 4,3 пенса. За сравнение, върхът на книжата бе през 2017 г. на цена от 310 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още