IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на внесените в ЕС играчки през 2021 г. възлиза на 7,1 млрд. евро

Експортът на играчи от ЕС достига 2,4 млрд. евро, или около една трета от вноса

16:30 | 28.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Когато потребителите започнат да търсят перфектните подаръци, с които да зарадват своите деца по Коледа, играчите със сигурност оглавяват списъка. Европейският съюз (ЕС) е нетен вносител на играчки от останалата част на света, като стойността на вноса възлиза на 7,1 млрд. евро за 2021 г., сочат данни на Евростат.

В същото време експортът на играчи от ЕС достига 2,4 млрд. евро, или около една трета от вноса.

Основният вносител на играчки за блока е Китай, който съставлява 83% от всички внесени играчки през 2021 г., следван от Виетнам (4%) и Великобритания (2%).

Внос и износ на играчки в ЕС през 2021 г. Източник: Евростат Внос и износ на играчки в ЕС през 2021 г. Източник: Евростат

Около една пета от вноса на играчи е бил насочен към Германия (19%). Нидерландия е втора със 17%, следвана от Франция с 11%.

Износът на играчи от ЕС е съсредоточен главно върху Великобритания – 27%. На второ място е Швейцария (12%), следвана от САЩ (11%). Тези три страни представляват приблизително половината от износа на играчки от ЕС по отношение на стойността. Повече от половината от изнесените от блока играчи са произведени в Чехия (34%), Германия (21%) и Белгия (7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Инвесторе, вкарай ги у наредбата за къси продажби да отпорим оверлога на КаФеНе то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още