IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модният дизайнер Валентино продаде картина на Баския за 67 млн. долара

Творбата бе предложена на търг, организиран от Christie's

11:58 | 16.05.23 г.
Снимка: Christie's
Снимка: Christie's

Модният дизайнер Валентино Гаравани продаде дълга над 3,5 м картина на Жан-Мишел Баския, която разглежда историята на робството, за 67 млн. долара в Christie’s в понеделник. Продажбата бележи началото на голяма битка тази седмица между основните аукционни къщи в Ню Йорк, които ще продават исторически произведения на художника, пише The Wall Street Journal.

Гаравани е платил 5,2 млн. долара за картината от 1983 г. El Gran Espectaculo (The Nile) през 2005 г., но триптихът излезе в наддаването с оценка за 45 млн. долара, посочва аукционната база с данни Artnet. Този път двама кандидати наддаваха, повишавайки цената ѝ, а анонимен купувач по телефона успя да спечели творбата.

В четвъртък конкурентът Sotheby’s планира да поиска поне 30 млн. долара за творбата във форма на грамофонна плоча и посветена на великия джазмен Чарли Паркър – Now’s the Time от 1985 г. Черното, кръгло дървено произведение не е в типичния стил за артиста, но идва от знатната колекция на вестникарския магнат Питър Брант, който го притежава от 1996 г.

Nile на Гаравани винаги е била по-тясно свързана с традиционния жанр на историческата живопис. Създадена с необуздани пръски от цвят праскова, мента, жълто и черно, картината разказва за опустошителния произход и последствия от робството. Използването на изображения включва черепи, африкански маски, сърпове, египетски богове и лодки, които намекват за търговията с роби, както и за митологични реки, символизиращи смъртта. Баския включва имена на места от Тива до Мемфис, щата Тенеси, които заедно припомнят за историческия и глобален размах на историята на чернокожите.

Дилъри коментират, че модният дизайнер се е хвалил, че е собственик на произведението от години. През 2010 г. той позира пред картината в апартамента си на Пето авеню за списание Vanity Fair. Говорител на дизайнера заяви, че част от приходите от продажбата на Баския ще бъдат предоставени в полза на фондация Valentino и Giancarlo Giammetti Fondation за създаването на нова Академия Валентино в Рим за насърчаване на образованието, изкуството и модата.

С тази продажба The Nile се нарежда на четвърто място сред най-скъпите творби на художника. Рекордът му остава чифт сини и червени черепи, продадени съответно за 110,5 млн. долара през 2017 г. и 93,1 млн. долара през 2021 г. Втората, озаглавена In This Case, беше продадена от съоснователя на марката Valentino Джанкарло Джамети. Неозаглавена картина на дявол също беше продадена два пъти - първо за 57,3 млн. долара през 2016 г. и отново за 85 млн. долара миналата година.

The Nile може да извърви дълъг път към укрепване на доверието на колекционерите в цените за произведенията на Баския след известна волатилност, предизвикана отчасти от тези извънредни продажби. Въпреки шума около художника аукционните продажби на творбите му всъщност спаднаха до около 220 млн. долара миналата година след пика през 2021 г., когато произведения на художника на стойност над 430 млн. долара са били продадени на търг, посочва Artnet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още