IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Барби“ стана най-печелившият филм за годината в Северна Америка

Филмът е напът да спечели короната и на световно ниво

09:42 | 25.08.23 г.
Снимка: Warner Bros.
Снимка: Warner Bros.

Този свят е на „Барби“ – или поне Северна Америка.

Колаборацията между режисьора Грета Геруиг, компанията за играчки Mattel и Warner Bros. Discovery събра приходи от 575,4 млн. долара към сряда в боксофиса в САЩ и Канада, което го прави най-печелившия филм на годината в Северна Америка, пише CNBC.

Лентата, базирана на емблематичната кукла, задмина „Super Mario Bros.: Филмът“ на Universal, който преди това държеше постижението с приходи за 574 млн. долара.

„Барби“ се приближава и до това да грабне короната за най-печеливш филм за годината и на световно ниво. Той е генерирал 1,3 млрд. долара в цял свят, приближавайки се до сумата от 1,35 млрд. долара, която „Super Mario Bros.: Филмът“ е събрал от премиерата си през април. Филмите са единствените два, които преминават границата от 1 млрд. долара тази година.

Успехът на „Барби“ и „Супер Марио“ се случва във времена, когато публиката все повече се отказва от филми за супергерои и установени франчайзи за сметка на ново съдържание.

Рекордното боксофис представяне на „Барби“ започна през юли, когато дебютира с приходи за 162 млн. долара – най-високите за годината. Той си спечели най-голямата премиера на филм, режисиран от жена, и в момента е най-печелившият филм, режисиран единствено от жена.

„Барби“ остана на върха на боксофиса в Северна Америка четири последователни уикенда. Очаква се той да е движещата сила при продажбите на билети през останалата част от лятото и в началото на есента.

Лентата отчита спад на продажбите си за уикенда от под 43% спрямо премиерата си, като през последните два уикенда спадът е средно от 36% спрямо предишните. Обикновено продажбите на големите имена намаляват с около 60% всеки уикенд след дебюта си.

Малко филми се очакват да направят премиерите си в кината през следващите седмици, което ще позволи на Барби да продължи да генерира приходи при ограничена конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още