IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приближаването на Борусия Дортмунд до титлата предизвика борсова истерия

Книжата на Borussia Dortmund GmbH & Co. поскъпват с двуцифрен процент за втори пореден ден 

15:01 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Приближаването на Борусия Дортмунд до титлата предизвика борсова истерия

Еуфория преди последния мач от Бундеслигата цари не само сред феновете на Дортмунд. През уикенда Борусия Дортмунд (BVB) се изкачи на първо място в класирането на националната футболна лига и шампионската титла е на една ръка разстояние благодарение на победата с 3:0 срещу Майнц и разгрома над рекордния шампион Байерн Мюнхен. Акциите на публичната Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA се изстреляха с цели 13% нагоре в търговията в понеделник. Във вторник възходът продължава, като до 14 часа поскъпването е с над 10 на сто до 5,74 евро за брой. 

От една страна, това показва, че не само феновете, но и инвеститорите вече очакват BVB да спечели за първи път германското първенство, след като десет години без прекъсване шампионският трофей беше в ръцете на Байерн. От друга страна, размерът на отскока на акциите илюстрира и изненадата на инвеститорите, че неочакваното поражение на Байерн малко преди края на сезона ги остави под върха на таблицата. Във всеки случай този развой не беше включен в цената на акциите на Дортмунд, коментират от n-tv. Дали Борусия ще успее да спечели този мачбол в последния ден на първенството, ще стане ясно следващия уикенд. Шампионатът все още не е решен. Остава да се види колко устойчив ще бъде и отскокът в цената на акциите.

Историята на акциите на BVB показва освен това, че спортният и финансовият успех в разбирането на акционерите в никакъв случай не вървят ръка за ръка. Когато Борусия стана публична компания през есента на 2000 г., акциите бяха разпределени на цена от 11 евро. Цена, която акциите никога повече не достигнаха, дори по време на най-големите спортни успехи в Бундеслигата и Шампионската лига.

В резултат на финансовата криза в клуба и Borussia Dortmund като компания цената на акциите спадна до най-ниското си ниво от около 80 цента. Дори през 2012 г., когато клубът стана шампион на Германия за втори пореден път и достигна до финала на Шампионската лига, акциите се търгуваха само за около 2,50 евро.

За разлика от тогава акционерите на Borussia Dortmund GmbH & Co. KG се възползваха от непрекъснат възход през следващите години, дори и без отборът да печели шампионата. Дивидентите се разпределяха непрекъснато от 2012 до 2019 г. Опитът на атентатора Сергей В. да срине цената на акциите с терористична атака срещу автобуса на отбора шокира трайно тима, но нямаше никакви последици за фондовата борса. До 2018 г. цената на акциите се повиши до малко под десет евро. С пандемията от коронавируса обаче последва срив, от който акциите не са се възстановили и до днес въпреки скорошните успехи. С текуща цена от малко над пет евро акциите на футболния отбор все още са далеч от предишните си висоти - да не говорим за емисионната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още