IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike съди New Balance и Skechers за нарушаване на патенти

В делата се твърди, че няколко спортни модела на New Balance и маратонки Skechers използват неправомерно патентованата технология Flyknit на Nike

10:15 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантът в спортните стоки Nike заведе искове във федерални съдилища в понеделник срещу конкурентите си New Balance и Skechers, обвинявайки ги, че са нарушили патенти, свързани с технология на Nike за производството на горните части на маратонки, съобщава Ройтерс.

В делата се твърди, че няколко спортни модела на New Balance и маратонки Skechers използват неправомерно патентованата технология Flyknit на Nike за обувки за тичане, футбол и баскетбол.

Nike по-рано съди Adidas, Puma и Lululemon за нарушаване на патентите Flyknit. Adidas и Puma постигнаха споразумения по делата си, а искът на Nike срещу Lululemon продължава.

New Balance каза в изявление, че „напълно уважава правата по интелектуалната собственост на конкурентите си, но Nike не притежава ексклузивно право да проектира и произвежда обувки по традиционни производствени методи, които се използват в индустрията от десетилетия“.

Представители на Nike и Skechers не са отговорили веднага на исканията за коментар по заведените дела.

В сайта на базираната в Бийвъртън, щата Орегон, Nike се казва, че технологията Flyknit “използва влакна с висока якост, за да създаде леки горни части с целеви области на опора, разтягане и дишане". В съдебните дела се казва, че патентованата технология позволява да се правят високоефективни горни части с по-малко материали и отпадъци.

Жалбата на Nike срещу базираната в Бостън New Balance, подадена във федерален съд в Масачузетс, твърди, че линиите Fresh Foam, FuelCell и други на New Balance нарушават патентните права на Nike. Компанията съди калифорнийската Skechers в Лос Анджелис, твърдейки, че обувките, включително брандовете на Ultra Flex и Glide Step, на Skechers нарушават патентите ѝ.

Nike е поискала от съдилищата неназована сума парични обезщетения и съдебни разпореждания за постоянно блокиране на New Balance и Skechers от нарушаване на патентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още