IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike се бори с ръст на инвентара и спад на рентабилността

Новият финансов отчет на компанията доведе до понижение на цената на акциите на спортния гигант

11:57 | 30.09.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Спадът на цената на акциите на Nike се засили късно в четвъртък, след като производителят на спортни стоки се сблъсква с ръст на инвентара и е бил принуден да направи отстъпки, които са засегнали маржа му и съответно на рентабилността, пише Bloomberg.

По-високите транспортни разходи, намаленията и ефектите от чуждестранните валути са натежали върху рентабилността през първото фискално тримесечие, завършило на 31 август. Брутният марж от 44,3% се оказа под очакванията на Wall Street. Инвентарът на Nike в Северна Америка е нараснал с 65%, а гигантът също така понижи прогнозата си за цялата година.

Цената на акциите на компанията спадна с 9,4% по време на следборсовата търговия в Ню Йорк в четвъртък. От началото на годината до края на вчерашната сесия книжата са загубили 43% от стойността си. Новините натежаха върху акциите на конкурентите в Европа днес. Книжата на Adidas се разделиха с 3,2% от стойността си, а тези на Puma – с цели 4%.

„Предприемаме решителни действия за изчистване на излишните запаси“, коментира главният финансов директор Мат Френд по време на разговор с анализатори. По думите му се очаква това да има „преходно въздействие върху брутните маржове през тази фискална година“.

Nike е поредната компания, която се бори с все по-сложната икономическа обстановка, която започна с проблеми във веригите на доставките и задръствания по пристанищата. Докато компаниите успеят да осъществят доставки до магазините, търсенето се промени, тъй като високата инфлация намалява покупателната способност на някои потребители. В случая на Nike проблемите с доставките предизвикаха ръст на стоките, които са извън сезон. Освен това безмилостното покачване на стойността на долара намали резултатите от други страни.

Цената на акциите на Nike се понижи след обявяването на финансовия ѝ отчет. Графика: Bloomberg Цената на акциите на Nike се понижи след обявяването на финансовия ѝ отчет. Графика: Bloomberg

Сега компанията очаква брутният ѝ марж да спадне с 200 до 250 базисни пункта тази фискална година спрямо предишна прогноза, че показателят за рентабилността ще остане непроменен или ще спадне с до 50 базисни пункта. Понижението на маржа се очаква да бъде особено осезаемо през второто фискално тримесечие. Въпреки че приходите от продажби все още се очаква да нараснат с нисък двуцифрен процент, след валутната корекция реалното увеличение се очаква да е с нисък до среден едноцифрен процент.

Nike се бори най-вече да разреши логистичните си проблеми, свързани със задръстванията по пристанищата и предизвикателствата в корабоплаването. Общият инвентар на компанията е скочил с 44% през последното тримесечие спрямо година по-рано. Количеството на транзитните стоки също се е увеличило, въпреки че ръководството на компанията твърди, че времето за доставка се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още