IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът в продажбите на луксозни стоки изпрати оценката на Hermes над 200 млрд. евро

Акцията е в подем наред с други от сектора на луксозните стоки тази година

10:56 | 07.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Пазарната капитализация на френския производител на емблематичните луксозни чанти Birkin Hermes International достигна 200 млрд. евро за първи път тази седмица, изпреварвайки швейцарския производител на лекарства Novartis, съобщи Bloomberg.

Акцията е в подем наред с други от сектора на луксозните стоки тази година, тъй като според инвеститорите секторът е способен да устои на икономическо забавяне, особено след като пост-Covid възстановяването на Китай върна обратно и търсенето на дизайнерски стоки. От началото на 2023 г. книжата на Hermes поскъпват с около 30%.

Компанията сега е осмата по стойност компания в общоевропейския борсов индекс Stoxx 600. Тя е втора в сегмента на луксозните стоки, изпреварена единствено от френската LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, която е лидер с 420 млрд. евро пазарна капитализация.

Само седем други европейски компании са с по-висока пазарна оценка от Hermes. Графика: Bloomberg Само седем други европейски компании са с по-висока пазарна оценка от Hermes. Графика: Bloomberg

Производителят на копринени шалове сега струва повече от общата стойност на редица френски компании в различни сектори, включително самолетопроизводителя Airbus, автомобилната Renault, медийния конгломерат Vivendi, търговеца Carrefour, кредитора Societe Generale и телекома Orange.

„Въпреки че Hermes е малко вероятно да бъде имунизирана срещу риска от забавяне на тенденцията в световен план заради все по-сложната макросреда, очакваме нейният уникален бизнес модел, воден от доставките, да движи продължаващото ѝ по-добро представяне“, посочиха в бележка анализатори на UBS Group по-рано през седмицата.

Дори и в самия сегмент на луксозните стоки, според някои анализатори, Hermes е в своя собствена категория, що се отнася до цените. Търсенето на нейните чанти обикновено изпреварва производствения капацитет, въпреки че цените започват от 8 хил. евро  за най-популярните модели. Много чанти също така се препродават за значително по-високи суми.

Като част от усилията си да стимулира производството Hermes ще открие нов завод за производство на кожа в Лувие в Северозападна Франция.

Междувременно анализаторите са прекалено заети да преразглеждат ценовите си цели за Hermes, преди да бъдат публикувани данните на компанията за първото тримесечие на 14 април. Повечето очакват производителят да потвърди безкрайния апетит за парфюми, чанти и копринени шалове сред заможните купувачи в Азия и по света.

Но Hermes е само една от няколкото европейски компании, възползващи се от бума при продажбите на луксозни стоки – британската Burberry Group и германската Hugo Boss също печелят от него.

Подемът при акциите на луксозни компании превърна Париж във водещ европейски фондов пазар, изпреварвайки Лондон, като разликата между двете столици се увеличава тази година.

Франция победи Великобритания за короната на най-голям фондов пазар в Европа. Графика: Bloomberg Франция победи Великобритания за короната на най-голям фондов пазар в Европа. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още