IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бизнес моделът на „ултра бърза мода“ в ЕС пробива трудно

България е благоприятна среда за въвеждането на иновации в електронната търговия, посочи Георги Георгиев, изпълнителен директор на Releva.ai

22:38 | 25.03.24 г.

На фона на зелените политики би било трудно бизнеси от типа „ултра бърза мода“ да пробият в такива мащаби в Европейския съюз, както го правят в Азия, Австралия или САЩ. Това коментира Георги Георгиев, съосновател и главен изпълнителен директор на Releva.ai, в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира новината, че Shein ще предлага бизнес модела на веригата си на доставки на световните брандове.

По думите на госта това е много успешен модел, като партньорите на компанията ще могат да го прилагат по други места по света. Shein работи с огромно количество данни и хора, което им позволява да предвиждат бъдещите си продукции.

"Това са огромно количество компании за дрехи, които произвеждат малки партиди за кратко време, тоест това е т. нар. ултра бърза мода, при която се наблюдава в реално време какво се търси на пазара и така компанията е способна бързо да променя посоката си", обясни той.

Много е труден обаче контролът върху качеството и спазването на опазващите природата политики заради постоянното бълване на дрехи, коментира събеседникът.

Що се отнася до регулациите в електронната търговия и защитата на данни в интернет Георгиев посочи, че те създават пречки пред технологичните гиганти, които са разчитали досега на огромните количества данни. В същото време изкуственият интелект има важна роля в електронната търговия, помагайки на маркетинг стратегиите. Наред с това технологията позволява и предвиждане на бъдещите желания и поръчки на купувачите, коментира Георги Георгиев.

По думите на Георгиев България е интересна и добра среда, за да се създават иновации в сектора. на електронната търговия. Страната е много близо до като тенденции до ЕС и САЩ, даже се развива по-бързо от останалите в момента.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още