IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър на Навални: Путин разбра, че не може да спечели военно войната 

Леонид Волков предупреждава да не се сключва временно примирие в Украйна и настоява за санкции срещу младия богаташки руски елит 

08:12 | 30.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Руският президент Владимир Путин присъства на работна среща в Кремъл в Москва, Русия, на 29 август 2022 г. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL
Руският президент Владимир Путин присъства на работна среща в Кремъл в Москва, Русия, на 29 август 2022 г. Снимка: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

Половин година след нахлуването на Русия в Украйна руската опозиция се опитва да изрази недоволството на хората. Руснаците отхвърлят боевете, казва Леонид Волков в интервю за германския Handelsblаtt, а по думите му именно затова Путин не смее да обяви обща мобилизация.

Бившият ръководител на кампанията на Алексей Навални, който избяга в Литва, призовава за нови санкции от страна на Запада. 6 000 богати руснаци трябва да бъдат специално ограничени, което можело значително да засили натиска върху лидера на Кремъл. В същото време Волков предупреждава срещу исканията за мирни преговори.

„Нахлуването през февруари беше напълно нелогично. Знаехме, че военна победа над Украйна е невъзможна. И че една война ще доведе до икономическа катастрофа. И точно това се случи. Но не бях преценил колко погрешна е оценката на Путин за ситуацията, колко далеч е от реалността“, признава днес Волков. 

Запитан как ще завърши войната, руснакът отговаря с полушега. „Моето хоби е шахматът и в него белите могат да спечелят, черните могат да спечелят или играта да завърши с реми. Разбира се, не знаем колко дълго ще продължи войната. Но след изминалите месеци два варианта са изключени: реми или руска победа. Путин вече не разполага с достатъчно войници и оръжия за това“, казва Волков. 

Според него Путин разбира добре, че ако свика обща мобилизация, това ще предизвика силно недоволство в страната му. „Въоръжаването на хора, които са против тази война, е много глупава идея. Ето защо се опитват да мобилизират доброволци. Но това не върши работа. Вярно е, че в проучванията много хора казват, че подкрепят войната. Но когато става въпрос за съпруга им или сина им, те категорично отказват. Така че Путин няма никакъв шанс да спечели войната, да завладее Киев, Харков или Одеса. Но за него все още съществува възможността за прекратяване на огъня със замразяване на конфликта. Това е много опасно“, предупреждава Леонид Волков. 

По думите му прекратяването на огъня не означава, че войната ще приключи. По-скоро Путин ще получи желаната почивка, ще анексира завладените територии, ще събере войските си и ще започне нова война - много по-жестока. Според Волков тогава руският владетел ще може да отмъсти на всички, които обвинява за шестмесечното унижение.

„Той ще засили репресиите в Русия, ще започне лов на вещици за предполагаеми предатели. Ще се създават легенди за удара в гърба, ще се търсят и намират предполагаеми виновници, които са отговорни за това, че руските войски не са навлезли в Киев“, пояснява още мениджърът на Навални. 

На въпрос колко дълго Путин би могъл да води война, Волков не дава категоричен отговор.  Леонид Волков, началник на щаба на Алексей Навални и политически директор на екипа на Навални. Снимка: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT Леонид Волков, началник на щаба на Алексей Навални и политически директор на екипа на Навални. Снимка: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT

„Това е добър въпрос, защото руският елит се отвръща от него. Те са много недоволни от това, което се случва сега. Със санкциите и забраните за пътуване на олигарси и държавни служители. Войната на Путин съсипа начина им на живот: те вече не могат да карат ски в Куршевел или да ходят на плаж в Римини. А и военните вече не го разбират - той им беше обещал, че ще нахлуят в Киев до три дни. Нищо от това не се получи. Войниците знаят, че няма да се върнат у дома като герои. Сега много руснаци се връщат от почивка и виждат как цените са се повишили. Официално инфлацията е 16%, но реално тя е 30%. Всичко е станало много скъпо. Въпросите към Путин стават все по-належащи: Защо водим тази война? Защо харчим толкова много пари за възстановяването на превзети градове като Мариупол? Какво получаваме от това? Следващите няколко месеца ще бъдат много важни за него, не му остава много време“, категоричен е още Волков. 

По думите му в момента най-големият проблем за Путин все още не е самият народ, а елитът. „Най-опасните хора за него са Сергей Шойгу и Сергей Лавров“, казва Волков. Причината – те са силно популярни в Русия и могат да предизвикат пуч въпреки военните неуспехи, за които са виновни и те. Причината е проста – населението ежедневно е заливано с пропаганда от телевизията и не знае нищо за военните поражения, за големите загуби. „А Шойгу и Лавров са ядосани, имат млади любовници, с които вече не могат - както преди войната - да летят с частни самолети до скъпи яхти на Запад заради санкциите, нещо, което толкова много обичаха и правеха толкова често. Те бяха щастливи с живота си, а Путин го унищожи“, заключава Волков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Ну, такие евтини тpoли, как тебя и Митя, надо приехать снова на абучение! Не гавари такие глупасти, че наш имидж пашол НХ! Спрашивают патом ат начальство пачему наших тpoля очен празноглавие и им смеются! А что атгаварю, ета самая правда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: На ден руснаците "сбиват" по над 15 украински танка. 15х30х6 = ? Хехехех толкова танка няма и русия :) Много те пръскат приятелю :) А химарсите между другото са 16. Как "сбиха" над 20 ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Между другото питай моряка от москва каква марка цигари е пушил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Няма бе, всичко е точно. Утре сме в Киев. След два дни в Париж. Само дано не ни спрат от ЕС визите, че Париж ще остане мечта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Късия ако има акъл за 2ст. вече трябва да е хванал самальота на запад и да ходи са поцелува малко *** и да помоли за милост... че нещата стават дебели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
Alex Silver
преди 1 година
Щом това песоглаво същество твърди така, значи всичко е точно обратното. Укронацитата са загубили наз 200 хиляди души от войската. Ежедневно продължават да губят от 500 до 1000 души. И на какво се надяват? На няколко HIMARS? Смешна работа. Руснаците дневно ги поливат с толкова снаряди, колкото мириканците са използвали за цялата офанзива в Ирак. Укронацитата нямат никакъв шанс. Просто ще бъдат смлени в бетонните си бункери, строени цели 8 години след преврата на киевската хунта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Ей ... жените ще спасят Укарйна ... пък и Русия ... за пореден път :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още