IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да бъде напълно изключена от енергийния пазар?

Много икономики зависят от руския износ на суровини, посочи Нийл Аткинсън, петролен експерт

23:49 | 01.03.22 г. 3
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Ако Русия не промени политиката си спрямо Украйна, ще е много трудно за петролните и газови компании да продължат да работят с Москва. Това коментира Нийл Аткинсън, петролен експерт, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Има голяма възможност за постепенна изолация на Русия от енергийните пазари в средносрочен план, а руските енергийни компании са изправени пред екзистенциална криза, посочи още той

Натискът от Запада върху руския енергиен сектор повдига въпрос и за операциите на "Лукойл" в България, каза Аткинсън.

"Ако имат експозиция от страна на България към "Лукойл" и западната платежна система, тези операции могат да бъдат затруднени. Ако няма такива, България няма да пострада. За страни като България, които по исторически причини са силно интегрирани в старата съветска енергийна система, не е лесно да прекъснат операциите", каза той.

"Търговците на енергия трябва да се изправят пред факта, че структурата на енергийния пазар се променя, променят се линиите на доставки и ще трябва да се купува от различни страни. Те ще започнат да решават за себе си как да търгуват с Русия заради трудностите с кредитите и платежните системи", коментира гостът.

Русия е един от най-големите износители на енергийни ресурси в света - освен за Европа, тя изнася огромни количества за Китай, Индия и САЩ, напомни Аткинсън.

"Проблемът, който има голямо значение, е откъде ще дойдат количествата и какви ще са алтернативите за снабдяване при отсъствието на руския петрол", посочи гостът.

Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак могат да помогнат малко, ако активизират резервните си капацитети на производство, а ако преговорите за ядрената сделка с Иран във Виена завършат с успех, това би позволило вливането на значителни количества ирански петрол на пазара, допълни експертът.

Трудно е да се предвиди дали Русия ще бъде трайно напълно изключена от международните енергийни пазари, тъй като много икономики зависят от руския износ на суровини, смята Аткинсън.

"Русия не може да понесе такава загуба за много дълъг период от време - трябва да се постигне някакво споразумение или Русия да изтегли силите си от Украйна... Загубата на Русия за голяма част от енергийния свят в дългосрочен план не е в интерес на света, на Русия, на потребителите, защото по-малките доставки могат да означават и по-високи цени", посочи той.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
Само дето Африка вече не е на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
След всв Европа заряза стария си суровинен припадък Африка и се обърна към Русия за да им помогне във възстановяването. В средно спомен план ще дезерфицира доставките , че и без това Африка изостана чувствително от света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
https://bgonair.bg/a/4-world/254850-sasht-sa-vnesli-rekordno-kolichestvo-gorivo-ot-rusiya - само за протокола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още